Franse regering dringt aan op gesprekken bij Air France

De Franse minister van Economie en Financiën benadrukt dat de staat Air France niet zal helpen als het bedrijf niet zelf tot een oplossing komt.

Medewerkers van Air France verzamelen zich in Parijs.
Medewerkers van Air France verzamelen zich in Parijs. Foto Christophe Ena/AP

De Franse minister van Economie en Financiën heeft zondag aangedrongen op een snelle oplossing voor het conflict binnen luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. Ook zegt hij dat de Franse regering de maatschappij niet zal helpen als het zelf niet tot een oplossing komt. De Franse staat bezit 14 procent van de aandelen in het bedrijf.

“We zijn minderheidsaandeelhouder. Zij die denken dat de staat Air France zal redden, hebben het mis”, zei minister Bruno Le Maire in een interview op de Franse televisie. Hij dringt aan op gesprekken tussen het bedrijf en de vakbonden. “Anders zou Air France kunnen verdwijnen.”

De topman van Air France-KLM stapte op toen een personeelsakkoord klapte. De topman gokte en verloor.

Dertien dagen gestaakt

Air France-KLM kampt met een crisis door grote stakingen van het Franse personeel, afgekondigd door de vakbonden. De bonden eisen een loonsverhoging van 6 procent over 2018, de pilotenbonden wensen zelfs een verhoging van 10,4 procent - stijgingen die volgens de directie van Air France-KLM “economisch suïcidaal” zouden zijn. Inmiddels hebben de medewerkers dertien dagen gestaakt, ook voor volgende week staan er nog stakingen op de planning.

De crisis leidde onder meer tot het aftreden van bestuursvoorzitter Jean-Marc Janaillac. Hij besloot eerder op te stappen als het laatste loonbod van de directie afgewezen zou worden. 55 procent van de Air France-werknemers stemden tegen, waarna Janaillac geen andere optie zag dan te vertrekken. Hij blijft tot 15 mei in functie.

Correctie (7 mei 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat minister Le Maire zijn uitspraken deed in een televisietoespraak. Het ging om een interview.