Elia Viviani wint derde etappe Giro in blakende hitte

Na een chaotische massasprint wist Viviani voor de tweede keer een rit te winnen in de Ronde van Italië.

Viviani wint voor de tweede keer in de Ronde van Italië.
Viviani wint voor de tweede keer in de Ronde van Italië. Foto Atef Safadi/EPA

De Italiaanse Elia Viviani heeft zondag de derde etappe van de Giro d’Italia gewonnen na een massasprint. De 299 kilometer lange rit liep van Be’er Sheva naar Eilat en door de hete Negev-woestijn. Het is de tweede etappe die Viviani wint in de Ronde van Italië. Zaterdag wist de Quick-Step-renner de rit van Haifa naar Tel Aviv te winnen, ook na een massasprint.

Gedurende vrijwel de gehele rit reed dezelfde groep voorop: de Italiaanse Enrico Barbin, zijn landgenoot Marco Frapporti en de Canadese Guillaume Boivin. Pas enkele kilometers voor de finish namen de sprintersploegen het stokje over. Tijdens de chaotische sprint leken Sacha Modolo en George Bennett nog kans te maken op de overwinning, maar Viviani kwam er toch overheen.

De Giro begon dit jaar voor het eerst buiten Europa. Waarom de Giro niet start in ‘West-Jeruzalem’

De Italiaanse Modolo eindigde op de tweede plek, de Ierse Bennett werd nummer drie. De Nederlandse Danny van Poppel bleef tijdens de rit goed voorin. Waar hij zaterdag de vijftiende plaats bemachtigde, eindigde hij zondag op de vijfde plek.

De roze trui, die Nederlandse titeldrager Tom Dumoulin zaterdag verloor, blijft voorlopig in handen van Rohan Dennis. De Australiër heeft in het algemeen klassement één seconde voorsprong op Dumoulin. Maandag kunnen de renners uitrusten, de Giro gaat dinsdag verder op Sicilië.