‘ConocoPhillips legt beslag op bezittingen PDVSA op Antillen’

Het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA moet 1,7 miljard euro aan het Amerikaanse concern betalen voor nationalisatie van zijn olieprojecten in 2007.

Het Logo van ConocoPhillips.
Het Logo van ConocoPhillips. Foto Toru Hanai / Reuters

Het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips is begonnen beslag te leggen op de bezittingen van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA op de eilanden Bonaire en Sint Eustatius. Dat meldt persbureau Reuters zondag op basis van twee bronnen rond het bedrijf. Volgens een recente beslissing van het Arbitragehof van de Internationale Kamer van Koophandel moet PDVSA 1,7 miljard euro aan ConocoPhillips betalen vanwege de nationalisatie van twee grote olieprojecten van het bedrijf in Venezuela in 2007.

Venezuela bezit de grootste olievoorraden ter wereld. De projecten van ConocoPhillips in het land werden genationaliseerd door de regering van de inmiddels overleden socialistische president Hugo Chavez. Het bedrijf verliet Venezuela nadat het niet lukte om afspraken te maken met de Venezolaanse regering waarbij de olieprojecten zouden worden omgezet in door PDVSA beheerde joint ventures.

Terminals Bonaire en Sint Eustatius cruciaal voor PDVSA

De faciliteiten van PDVSA op de Caribische eilanden Bonaire en Sint Eustatius - allebei bijzondere gemeenten van Nederland - spelen een cruciale rol bij de export van olie door het Venezolaanse staatsbedrijf. PDVSA verwerkt zijn olie in de terminals op de twee Antilliaanse eilanden, mengt er de olie en slaat er ook veel olie op.

Het olierijke Venezuela verkeert al jaren in economische en politieke crisis. Het land kampt met gigantische inflatie en met economische krimp. President Nicolás Maduro staat ook nauwelijks nog politieke oppositie toe. Maduro weigert de 1,7 miljard euro te betalen aan ConocoPhillips. Het bedrag vormt meer dan 20 procent van alle buitenlandse valutareserves in het economisch zo wankele land, aldus persbureau AP.

‘Gevolgen voor bewoners Bonaire en Sint Eustatius schuld PDVSA’

ConocoPhillips zei zondag in een reactie tegen Reuters dat het de problemen voor de bewoners en werknemers op Bonaire en Sint Eustatius zo veel mogelijk zal proberen te beperken en daartoe zal samenwerken met de lokale gemeenschappen en autoriteiten. Maar het stelde in een e-mail aan Reuters ook:

“Alle mogelijke gevolgen voor de gemeenschappen zijn het gevolg van de onwettige onteigening van onze bezittingen door PDVSA en het besluit om het oordeel van het Arbitragehof van de Internationale Kamer van Koophandel te negeren.”

Volgens Reuters zou PDVSA inmiddels zijn toevoer van olie naar het Caribische gebied hebben stopgezet om beslaglegging daarop te voorkomen.