Recensie

Recensie

Vier managementboeken die je tijd wél waard zijn

Non-fictie Timing, nieuwe macht, werken als Netflix en levensgeluk: de thema’s van de beste managementboeken die NRC in 2018 tot nu toe las.

Henry Timms and Jeremy Heimans: New Power, hoe macht verschuift in de netwerkmaatschappij en wat dat voor ons betekent

Wat hebben online-bewegingen als #metoo, de ice bucket challenge en IS met elkaar gemeen? Ze maken allemaal gebruik van online middelen om de macht van een groep te verspreiden, op totaal nieuwe manieren. New Power is een interessante analyse van het geheim van deze sociale bewegingen, en van succesvolle marketingcampagnes. Het boek staat vol levendige voorbeelden en is toegankelijk geschreven.

In hun eigen woorden: „Oude macht werkt als een valuta. Slechts een handjevol mensen controleren het. Als het eenmaal is verworven, wordt het jaloers bewaakt, en de machthebbers hebben er veel van. Het is gesloten, ontoegankelijk en sterk gericht op de leider. Het downloadt en bewaakt. Nieuwe macht werkt als een stroming. Het wordt gemaakt door velen. Het is open, mensen worden uitgedaagd om te participeren en er iets aan toe te voegen. Het uploadt en distribueert. Net als water is het het krachtigst als het in een vloed komt. Het doel met nieuwe macht is niet dat je het moet opslaan, maar dat je het moet kanaliseren.”

Patty McCord: Powerful

Netflix heeft niet alleen de televisiewereld en de filmindustrie flink opgeschud, het verwerpt ook het traditionele model van de bedrijfsorganisatie. Jarenlang was Patty McCord personeelsdirecteur bij Netflix en in het verfrissende boek Powerful legt ze uit met welke visie Netflix werkt en waarom het tot nog toe zo goed werkt voor deze organisatie. Het boek is gebaseerd op een presentatie die McCord en Netflix-topman Reed Hastings voor het personeel maakte om te laten zien hoe ze bij Netflix wilden werken. Die presentatie werd ook buiten Netflix opgepikt en zo populair dat McCord het in een boek verder uitlegt.

Het draait bij Netflix om eigen verantwoordelijkheid van werknemers, eerlijkheid, transparantie en compromisloos zoeken naar de beste werknemers. Volgens McCord lok je het beste personeel niet met prachtige arbeidsvoorwaarden maar met briljante collega’s. Daardoor en door flink in de buidel te tasten weet Netflix toppers aan te trekken die ook naar Facebook of Google hadden gekund. Dat is duur, maar volgens McCord betalen toppers zichzelf altijd dubbel en dwars terug. Je kunt met veel minder mensen een veel effectievere organisatie inrichten.

Netflix biedt echter geen baan voor het leven. Integendeel zelfs. Wie zijn taak heeft volbracht mag vertrekken. Personeel promoveren of doorschuiven naar een andere afdeling doet Netflix liever niet. Het streven om altijd de beste kandidaat aan te nemen, zorgt ervoor dat een geschikte interne kandidaat het altijd aflegt tegen een perfecte kandidaat van buitenaf. Door hun open en actieve manier van intern communiceren is dit bij de werknemers bekend. Patty McCord werkt immers ook niet meer bij Netflix. Zelfs aan haar houdbaarheidsdatum zat een einde. Ze heeft het zonder wrok geaccepteerd en een boek geschreven dat inspirerend is voor ieder bedrijf dat het personeelsbeleid drastisch wil aanpassen. In mei verschijnt de Nederlandse vertaling van Powerful bij uitgeverij Lev.

Clark, Flèche, Layard, Powthavee: Origins of Happiness

Eigenlijk een boek over welk overheidsbeleid menselijk geluk bevordert, maar het staat ook bomvol lessen over wat mensen persoonlijk en op hun werk gelukkig maakt. Eén van de onverwachte, en tegelijkertijd logische conclusies is dat je psychische gezondheid cruciaal is, hoewel we daar als samenleving eigenlijk niet genoeg in investeren. Op een schaal van tien punten smelten depressie, angststoornissen en andere psychische problemen 0,7 punten van ons gelukgevoel weg. Dat is nog los van andere factoren die mensen meetbaar ongelukkiger maken, zoals bijvoorbeeld werkloosheid of een relatiebreuk.

Interessant is ook de bevinding dat de belangrijkste bepaler van een emotioneel gezond kind, en daarmee een gelukkige volwassene, de psychische gezondheid van de moeder is. Kinderen kunnen best wat armoede aan, blijkt, maar niet een gedeprimeerde, angstige of verslaafde moeder. Ruzie thuis? Ook zeer schadelijk. Dus waarom richten overheden, werkgevers en familieleden zich niet wat meer op het geluk en de geestelijke gezondheid van moeders?

Naast onze psychische gezondheid, en in mindere mate onze fysieke gezondheid, blijkt de belangrijkste factor voor geluk de kwaliteit van onze relaties, in de brede zin van het woord. Op school, op het werk, met vrienden, thuis.

Daniel Pink: Het juiste moment

Simon Sinek werd bekend met zijn boek Why, maar volgens Daniel Pink draait het niet om het waarom maar om het wanneer. Timing is alles, luidt immers de gevleugelde uitspraak. En als Het juiste moment iets laat zien, dan is het hoe ontzettend belangrijk timing is. Pink weet hoe hij zijn lezers moet vasthouden. Eerder schreef hij al bestsellers over motivatie en verkopen, hij behoort tot de belangrijkste managementauteurs.

Nu laat hij op overtuigende wijze zien hoeveel het uitmaakt als je op een goed moment de arbeidsmarkt betreedt. Het kan je in totaal 100.000 euro schelen omdat je in een slechte arbeidsmarkt met minder genoegen neemt, minder snel van baan wisselt en langzamer in salaris omhooggaat. Het effect is jaren later nog merkbaar.

En zo weet Pink nog meer verrassende feiten over timing naar boven te halen. Dat heeft hij overigens te danken aan een team van researchers die het meeste onderzoek voor hem doen en alle belangrijke literatuur doorspitten en filteren. Pink laat op basis van dat onderzoek zien hoe je kunt berekenen op welk moment van de dag je het meest effectief kunt werken en welke delen van de dag je beter kunt besteden aan leeswerk of simpele taken. Hij verklaart waarom er ’s middags meer fouten worden gemaakt in het ziekenhuis, weet wanneer je de meeste kans maakt in een sollicitatieprocedure en heeft de gouden tip om een dipje midden op de dag weg te werken met een cappuccino vlak voor een hazenslaapje: de nappuccino.