Van vreemde smetten vrij

Pesticiden in wijn zijn wel degelijk te proeven, leest
Gustavs Grauburgunder ‘Vom Berg’ 2016; 9,99 euro; Ekoplaza.
Gustavs Grauburgunder ‘Vom Berg’ 2016; 9,99 euro; Ekoplaza.

Het is zo’n jaar of vijf geleden dat de wereldfaam genietende Engelse wijnschrijver Jancis Robinson werd gevraagd of het verschil tussen gewone en biologische wijnen te proeven was. „Niet of nauwelijks”, oordeelde zij. Hooguit meende zij soms „in haar mond wat meer energie te voelen” in het geval van organic wine.

De universiteit van Caen in Frankrijk heeft onlangs meer energie gestopt in een poging te doorgronden of wijnproevers wijngaardpesticiden kunnen terugproeven. Dat lees ik in een fascinerend verslag in het meest recente nummer van het Nederlandse wijnmagazine Perswijn. Voor dit onderzoek werden eerst zestien wijnparen – een biologische en een niet biologische, van hetzelfde druivenras en afkomstig van direct naast elkaar gelegen wijngaarden, om de terroiromstandigheden zo identiek mogelijk te houden – uit zeven verschillende regio’s geselecteerd. Op twee na bevatte de conventionele wijnen allemaal sporen van de meest voorkomende pesticiden in de wijnbouw. Vervolgens werden de wijnparen in 195 blinde tests voorgezet aan 71 verschillende professionals. In ruim driekwart van de gevallen ging hun voorkeur uit naar de biologische uitvoering.

De proef werd daarna herhaald met water waaraan dezelfde hoeveelheden verdelgingsmiddelen waren toegevoegd als die waren aangetroffen in de wijn. Tenminste één pesticide werd altijd gedetecteerd, 58 procent van de proevers herkende ze allemaal. Veel opvallender nog is dat 57 procent van voornoemde groep vervolgens ook blind de wijn herkende die pesticiden bevatte, zodat in Perswijn de conclusie wordt getrokken dat pesticiden wel degelijk te proeven zijn als je maar weet waar je op moet letten.

Zelf ook de proef op de som genomen. Maar dan met een wijn die gegarandeerd van vreemde smetten vrij is: de biodynamische Gustavs Grauburgunder ‘Vom Berg’ 2016 uit Rheinhessen. Appelig, perig en een aspergeaanzet. Je weet niet wat je mist.