Recensie

Recensie

‘The Death of Stalin’: schurende komedie

Foto Helmut Newton

Na de dood van dictator Stalin in 1953 brak een machtsstrijd uit die nog altijd in nevelen is gehuld. The Death of Stalin blijft dicht bij de versie van Chroesjtsjov, die zegevierde over Stalins met bloed besmeurde hofhouding. De film opent met een doorsnee-nacht van het stalinisme: een dronken diner terwijl de dodenlijsten worden getekend, paniek als mensen van hun bed worden gelicht. Alles gebaseerd op feiten. Maar waar de meeste politieke satires van regisseur Iannucci zich in een kaasstolp afspelen, heeft politiek hier directe gevolgen. Dat schuurt: kluchtig gekonkel in de ‘inner circle’, bloedvergieten erbuiten. Een wonderlijke, wrang komische film.

Film: komedie
The Death of Stalin Regie: Armando Iannucci. In: 31 bioscopen

●●●●