Russische politie arresteert meer dan 1.500 demonstranten

Ook oppositieleider Navalny is aangehouden. Op meerdere plekken in Rusland werd geprotesteerd tegen president Poetin, die maandag aan zijn vierde termijn begint.

Russische oproerpolitie arresteert een demonstrant tijdens anti-Poetin-protesten in Moskou.
Russische oproerpolitie arresteert een demonstrant tijdens anti-Poetin-protesten in Moskou. Foto AFP

In Rusland zijn zaterdag bij protesten tegen president Poetin meer dan vijftienhonderd mensen gearresteerd. In Moskou is ook oppositieleider Aleksej Navalny opgepakt, schrijft AFP. In aanloop naar Poetins inauguratie maandag gingen op verschillende plekken in het land mensen de straat op.

Navalny riep de afgelopen week op te protesteren tegen wat hij Poetins ‘tsaristische heerschappij’ noemt. Poetin, die in maart bij de verkiezingen 70 procent van de stemmen kreeg, begint maandag officieel aan zijn vierde termijn, die zes jaar zal duren.

Kort nadat Navalny zaterdag op het Poesjkinskajaplein verscheen, werd hij opgepakt. Volgens persbureau AFP raakten de demonstranten uit het Navalnykamp en Poetinkamp slaags met elkaar. De autoriteiten zetten daarop traangas in.

In Moskou waren volgens Reuters-verslaggevers duizenden mensen op de been. Zo’n zevenhonderd demonstranten werden daar opgepakt, meldt OVD-Info, een mensenrechtenorganisatie die de arrestaties monitort. Ook in Sint-Petersburg, Siberië en het oosten van Rusland waren protesten.

NRC-correspondent Steven Derix ging bij de protesten in Moskou kijken:

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix ‘Patriottische’ Russen hadden het Poesjkin-monument al ingenomen voor de demonstranten vanmiddag. Oppositieleider Navalny kreeg in Moskou niet veel volk op de been. Wel ruim 300 aanhoudingen. https://t.co/k98VJfONpC

De hele afgelopen week was Navalny al aanwezig geweest bij andere protesten tegen het blokkeren van de berichtenapp Telegram door het Kremlin. Telegram wil de Russische regering geen toegang en inzage geven in het communicatieverkeer van gebruikers. Het Kremlin eist de data op om veiligheidsredenen zoals de bestrijding van terrorisme. Een Russische rechter gaf het Kremlin recent toestemming de app te blokkeren.

Over het persoonlijke leven van Poetin is weinig bekend: Poetin is overal, maar niemand weet waar hij is

De Russische oppositieleider is afgelopen jaar meerdere keren gearresteerd en weer vrijgelaten. Hij werd in 2016 veroordeeld wegens fraude en kreeg een voorwaardelijke straf. Volgens Navalny was het een politieke veroordeling. Door zijn strafblad kon hij niet meedoen als kandidaat aan de presidentsverkiezingen afgelopen maart.