Arrestanten Dodenherdenking alle drie vrij

Twee van de arrestanten moeten later waarschijnlijk nog voor de rechter komen.

Een man met een spandoek wordt gearresteerd bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam.
Een man met een spandoek wordt gearresteerd bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Foto Robert Oosterbroek/ANP

De drie mannen die vrijdag tijdens de Nationale Dodenherdenking afzonderlijk van elkaar werden aangehouden, zijn weer vrijgelaten. De 55-jarige Amsterdammer die kort voor de twee minuten stilte op de Dam schreeuwde, is overgedragen aan een hulpinstantie, meldt ANP.

De 66-jarige Schiedammer die rondliep met een spandoek met de tekst ‘Churchill massamoordenaar’ is ook vrij. Hij en de Amsterdammer moeten zich waarschijnlijk op een later tijdstip verantwoorden voor de rechter. De derde arrestant was een 22-jarige toerist die opgepakt werd voor openbare dronkenschap. Hij komt er vanaf met een boete.

De politie verrichtte de aanhoudingen vrijdagavond, kort voor en tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.