Politicus heeft spijt van tweets

Schuldbekentenis van een lokale VVD’er. De fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam-Zuid, Ronnie Eisenmann, ook advocaat en voorzitter van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), heeft zijn excuses aangeboden omdat onder zijn leiding berichten vanaf een Twitteraccount zijn verstuurd over de misbruikzaak op de Joodse school Cheider.

Die zaak kwam een paar weken geleden voor de rechter. Om de berichtgeving rond die zaak te controleren liet Eisenmann, zelf ook een bekende figuur in de Joodse gemeenschap, het Twitteraccount @cheiderF aanmaken. Maar het bleef niet bij het controleren van berichtgeving: het account uit ook scherpe kritiek onder meer op Herman Loonstein, voorzitter van de orthodox-joodse school Cheider.

Daarvoor biedt Eisenmann nu op Twitter zijn excuses aan. „Via het account is ook een aantal tweets verzonden die de familie Loonstein in een kwaad daglicht stelt”, schrijft Eisenmann. „Dat had nooit mogen gebeuren.” En: „Ik bied daarvoor mijn verontschuldigingen aan.”

De VVD Amsterdam doet het af als een persoonlijke kwestie. Voorzitter Marijn Ornstein noemt Eisenmanns’ handelswijze in de Volkskrant „ontzettend onhandig” maar is blij dat het raadslid direct zijn excuses heeft aangeboden en „corrigerende maatregelen” nam.

Het CIDI plaatste online een reactie: „Wij waarderen de transparantie die de heer Eisenmann over deze recente kwestie intern heeft getoond en de verontschuldigingen die extern zijn gemaakt. Daarmee beschouwen wij de zaak als afgedaan.” Eisenmann zelf wil niet reageren op de kwestie.