Personeel Air France stuurt topman weg

Loonconflict

De topman gokte en verloor. Bestuursvoorzitter Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM heeft vrijdagavond zijn vertrek aangekondigd nadat ruim 55 procent van de werknemers van Air France onverwachts tegen het laatste loonbod van de directie had gestemd. Na dertien stakingsdagen lijkt een eind van het conflict bij het zusterbedrijf van KLM ver weg.

Ervan overtuigd dat het aantal stakers, een minderheid, niet de mening van het voltallige personeel reflecteerde, schreef Janaillac twee weken geleden een internetconsultatie uit om de impasse in de loononderhandelingen te doorbreken. Hij zei op te stappen als het personeel niet akkoord ging met het laatste voorstel van de directie. Van de ongeveer 46.000 Franse werknemers nam 80,3 procent de moeite om te stemmen. Die hoge opkomst liet Janaillac geen andere keus dan nu te vertrekken.

„Air France was op weg naar succes”, zei Janaillac vrijdag op het groepshoofdkantoor in Parijs. „Ik kan slechts betreuren dat deze dynamiek niet begrepen en gedeeld is.” De uitslag van de stemming is volgens hem „een enorme verspilling” en de „vertaling van een malaise” bij het bedrijf.

Volgens Janaillac hebben de medewerkers wel degelijk geprofiteerd van de betere cijfers die Air France over 2017 presenteerde. Maar de bonden eisten tot verrassing van de directie in februari 6 procent salarisverhoging over 2018. De pilotenbonden wilden zelfs 10,7 procent erbij. Daarmee instemmen zou „economisch onmogelijk en suïcidaal” zijn, zei Janaillac vrijdag. De directie stelde een geleidelijke loonsverhoging van 6,95 procent over vier jaar voor.

Analyse pagina E5