In beeld

Nederland viert Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag 2018 is in volle gang. Met zomers weer viert Nederland zaterdag op tientallen plekken de vrijheid. Premier Mark Rutte heeft in Leeuwarden het Bevrijdingsvuur ontstoken (dat met moeite aanbleef), schrijver Stine Jensen hield er de traditionele 5-mei lezing en op festivals door het hele land spelen bands en dj's.
De Engelse veteraan Ray Lord arriveert vrijdagavond met het Bevrijdingsvuur in Wageningen, de plaats waar de Duitse bezetter in 1945 capituleerde. Het vuur is het landelijke startsein voor de viering van 5 mei. Na de officiële ontsteking verspreidden honderden lopers het vuur door Nederland.
Foto Vincent Jannink/ANP
De Canadese WO II-veteraan Jim Parks in gesprek met een vrijwilliger tijdens het 'Bevrijdingsontbijt' in Leeuwarden.
Foto Laurens Aaij
Premier Mark Rutte tijdens het voorprogramma van de 5 mei-lezing tijdens de nationale viering in Leeuwarden. In Nederland worden op 5 mei veertien (officiële) Bevrijdingsfestivals gehouden.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Rutte vertrekt per oude jeep naar het festivalterrein in Leeuwarden om daar het Bevrijdingsvuur aan te steken. Dat lukte moeilijk. Volgens Omrop Fryslân ging het vuur meteen weer uit. Technici waren een halfuur bezig het vuur ontbrand te krijgen.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Bezoekers tijdens het Bevrijdingsfestival op het Malieveld in Den Haag. In Haarlem is de grootste viering van Bevrijdingsdag. Daar komen jaarlijks 150.000 mensen op af, zegt de organisatie.
Foto Remko de Waal/ANP
Rapper Ronnie Flex, band My Baby en dj Fedde le Grand gaan die festivals af als ambassadeurs van de Vrijheid. Hier staan ze voor de helikopter waarmee ze de Bevrijdingsfestivals in het land bezoeken.
Foto Remko de Waal/ANP
Kinderen uit een Syrisch vluchtelingengezin hijsen de Nederlandse vlag tijdens het voorprogramma van de 5 mei-lezing in Leeuwarden. Schrijver Stine Jensen houdt dit jaar de lezing, waarin traditioneel gereflecteerd wordt op het begrip vrijheid.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Een bezoekster van het Bevrijdingsfestival in Den Haag met op haar wang de fakkel, het symbool van 4 en 5 mei.
Foto Remko de Waal/ANP
Bezoekers tijdens het Bevrijdingsfestival op het Malieveld.
Foto Remko de Waal/ANP
Veteranen voorafgaand aan het Bevrijdingsdefile, ter herdenking van de capitulaties van de Duitse en Japanse bezettingsmacht in Nederland en het voormalig Nederlands-Indie in 1945.
Foto Kan van Weel/ANP