Harde eisen VS in onderhandelingen met China

Handelsoorlog In Beijing eisen Amerikaanse onderhandelaars dat de Chinezen binnen twee jaar het handelsoverschot met tweederde reduceren.

De Amerikaanse onderhandelingsdelegatie heeft op de eerste dagen van de handelsbesprekingen met China direct fors ingezet, door te eisen dat er binnen twee jaar 200 miljard afgaat van het Amerikaanse handelstekort met de Chinezen. Dat tekort bedraagt nu 337 miljard dollar.

Dat blijkt uit een document van vier pagina dat vrijdag via de Financial Times uitlekte. Donderdag en vrijdag waren in Beijing de eerste ontmoetingen tussen de Amerikaanse delegatie met minister van Financiën Steven Mnuchin en handelsminister Wilbur Ross en de Chinese delegatie onder leiding van vicepremier Liu He. Het streven van 200 miljoen dollar is het dubbele van wat de regering-Trump eerder noemde.

De Amerikanen eisen ook dat de Chinezen stoppen met subsidies aan de industrie in het kader van het prestigieuze Made in China 2025-programma, dat China aan de top van de technologische ontwikkeling moet brengen. Ook willen de Amerikanen dat de Chinezen de arbitrageprocedure die ze gestart zijn bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) intrekken en vragen ze de Chinezen om geen vergeldingsmaatregelen te treffen tegen Amerikaanse maatregelen om diefstal van intellectueel eigendom door de Chinezen tegen te gaan. China zou op geen enkel Amerikaans product nog hogere importtarieven mogen heffen als nu gelden voor dezelfde Chinese producten in de VS.

Chinese eisen

De Chinezen eisen op hun beurt dat de VS zijn bezwaren intrekt tegen de behandeling van China als een markteconomie binnen de WTO en dreigen dat ze anders de VS als een niet-markteconomie zullen behandelen in de handelsbetrekkingen. Dat schrijft de Financial Times op basis van Chinese documenten die de krant heeft ingezien. China wil ook een einde aan de Amerikaanse exportbeperkingen voor gevoelige hightech-producten en intrekking van de recente weigering aan de Chinese telecomproducent ZTE om onderdelen in de VS in te kopen. Maar de Chinezen stellen ook dat ze bereid zijn meer Amerikaanse producten te kopen als Washington bereid is om sommige exportverboden op te heffen.

Hoe de eerste dagen van de onderhandelingen zijn verlopen bleef vrijdag onduidelijk. De Amerikanen hebben inmiddels Beijing weer verlaten, zonder commentaar op de resultaten. In Washington zei president Trump dat zijn regering hoe dan ook iets zal doen om „eerlijkheid te brengen in de handel tussen de VS en China”. Hij zei tegen verslaggevers op het grasveld van het Witte Huis dat zijn regering een „aantal ongelooflijke handelsakkoorden zal sluiten.”

Het Chinese staatspersbureau Xinhua berichtte dat op de ontmoetingen bij de onderhandelingen „enige consensus is bereikt” over groei van Amerikaanse export naar China en bilaterale investeringen, maar stelde ook dat er op sommige onderwerpen nog „vrij grote verschillen zijn”. De populaire staatskrant Global Times citeerde bronnen rond de onderhandelingen die zeiden dat de Chinese onderhandelaars „hard hadden teruggeslagen tegen de Amerikaanse kritiek” en hadden laten weten dat China niet zou inbinden.