Feyenoord City

Hand in hand probeerden tegenstanders van Feyenoord City vorige week een menselijke keten te vormen rond De Kuip. Ze kwamen met een man of veertig niet verder dan een enkele zijde van het stadion. Teleurstellend, vonden de actievoerders zelf, want de discussie over dit prestigieuze (of megalomane?) plan voor Rotterdam-Zuid leek de afgelopen maanden opnieuw op te laaien en daarmee ook de actiebereidheid. Maar het was een regenachtige dag en veel tegenstanders hebben de strijd – na 10 jaar gesteggel – wel opgegeven, luidde hun verklaring. Dat nieuwe stadion wordt ze door de strot geduwd, vinden ze, ondanks alle kritiek van Feyenoord-supporters, een aantal lokale politici, architecten en journalisten.

„Hoe verhuis je een ziel, zonder dat de dood eraan voorafgaat?” vroeg schrijver Michel van Egmond zich onlangs af in De Wereld Draait Door, waar hij een emotioneel betoog hield voor De Kuip. Hij verwoordde daarmee de gevoelens van een deel van de trouwe Feyenoord-aanhang dat pleit voor renovatie van het oude stadion. Hoe groot dat deel is, blijft een raadsel, want eerder gehouden enquêtes spreken elkaar tegen. De club zegt dat uit eigen onderzoek is gebleken dat 84 procent van de supporters vóór een nieuw stadion is en spreekt van een „zwijgende meerderheid”. Algemeen Dagblad ondervroeg ruim duizend lezers, van wie 67 procent zei juist tégen te zijn. Niet alleen vanwege (niet te onderschatten) sentimentele gevoelens over het oude stadion, maar ook vanuit de vrees voor een financieel debacle voor de club (en de stad).

Het nieuwe stadion kost (los van de hele gebiedsontwikkeling met stadsboulevard, sportaccomodaties, winkels en herontwikkeling Kuip) alleen al 422 miljoen euro, waarvan 40 miljoen van de gemeente komt, 20 miljoen van Stadion Feijenoord NV en de rest van investeerders en (nieuwe) aandeelhouders. De Amerikaanse bank Goldman Sachs levert een overbruggingskrediet van 17,5 miljoen (met De Kuip als onderpand) en gaat op zoek naar andere bereidwillige (internationale) banken en geldschieters. Maar allereerst – en daarom zijn de komende maanden cruciaal voor Feyenoord City – laat Goldman Sachs het verdienmodel onderzoeken door specialisten van International Stadia Group, die eerder ook de stadions van FC Barcelona en Atlético Madrid onder de loep namen.

Zij onderzoeken bijvoorbeeld of de verwachte inkomsten uit rondleidingen, evenementen en horeca in het nieuwe stadion realistisch zijn. Alleen met een dichtgetimmerd plan voor dit mega-stadion aan de Nieuwe Maas zal Goldman Sachs investeerders over de streep weten te trekken. Maar mocht deze zomer blijken dat het financiële plan niet haalbaar is, dan houdt het hele verhaal op, erkennen ook de club en de projectorganisatie. En blijft Feyenoord gewoon spelen in die oude, ‘heilige’ Kuip, want een plan B is er niet.

De scepsis over de nieuwbouw, de twijfels over de reputatie van zakenbank Goldman Sachs en het sentiment rondom De Kuip zijn begrijpelijk, maar laten we nog even geduld hebben, de specialisten hun werk laten doen en ons vooral niet laten leiden door het sentiment en wantrouwen van die altijd maar tegenstribbelende Rotterdammers. Anders waren ook de Erasmusbrug, Markthal en het nieuwe Centraal Station er nooit gekomen.

Mirjam de Winter (@mirjamdewinter) is freelance journalist en stadsgids in Rotterdam.