Opinie

Cement

De registratiedame in de hal van het stadhuis weet waarom: „Verbinding, mijnheer, verbinding.” Een verdieping hoger, in de Burgerzaal, is burgemeester Aboutaleb juist begonnen met zijn Koningsdagreceptie. Een paar honderd Rotterdammers proosten met hun eerste burger op het jarige staatshoofd.

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas is er, en korpschef Frank Paauw. Kinderen ontbreken. En die had Aboutaleb nu juist zo nadrukkelijk uitgenodigd. De jongste feestvierder is Young010-voorzitter Soedhier Bansidhar, 21 jaar oud.

Een bonte verzameling oranje attributen: kroontjes, shawltjes en tasjes, temidden van ballonnen en oranjebitter. Aboutaleb, met oranje stropdas: „Ik houd al negen jaar Oranjerecepties, zolang ik burgemeester ben. Daarnaast bezoek ik zo’n vijf feestlocaties in de stad. Sommige burgers feliciteren mij zelfs met de koning. Dat is best grappig.”

Verbinding heet dat. Een afgekloven woord onder politici. Maar Aboutaleb maakt het waar. Gaandeweg de receptie valt op hoe knap hij het Oranjefeest gebruikt als cement. En wel op drie niveaus. Allereerst lokaal. Van harte verwelkomt hij een bezoeker uit Castricum die vanwege zijn lief overweegt in Rotterdam te gaan wonen. „Ik zal je persoonlijk inschrijven”, probeert Aboutaleb hem te verlokken. „Leer Ketelbinkie vast uit het hoofd. Nou ja, uit het hoofd… Zelfs mijn voorganger Opstelten kon dat niet. Die had de tekst achterop zijn zakagenda geplakt.”

Dan op nationaal niveau. Hij laat de aanwezigen het Wilhelmus zingen, de coupletten één en zes. In zijn speech looft Aboutaleb de koning omdat die „naar beste vermogen het land bij elkaar probeert te houden”. Over koninklijke aandacht heeft de stad, volgens de burgemeester, niet te klagen, want Willem-Alexander en Máxima komen geregeld op bezoek. Sven de Langen, vers CDA-wethouder, fluistert dat hij onlangs het autoportier wilde openhouden voor de koningin, maar dat mag natuurlijk niet van het protocol.

Tot slot cohesie op internationaal niveau. Aboutaleb vertelt dat hij met de koning in China was om de Rotterdamse haven te promoten. Het koningshuis als bindmiddel voor stad, land en wereld. Een knappe drietrapsraket van Aboutaleb!