Als mensen de kledingkast van ‘style…

Foto Andreas Terlaak

Als mensen de kledingkast van ‘style profiler’ Ellie Uyttenbroek (53) zien, snappen ze meteen Exactitudes beter – die wereldberoemde serie waaraan zij en fotograaf Ari Versluis sinds 1994 werken, en waarop steeds twaalf mensen in ongeveer dezelfde outfit zijn afgebeeld. De inloopkast, die ze deelt met haar man, is net zo strak ingedeeld als de fotoserie. „Ik word gewoon happy van rangschikken en archiveren”, zegt ze. De winterkleren zijn net uit de kast gehaald, de zomergarderobe is geordend: jeans bij jeans, truttige broeken bij truttige broeken, bohobroeken bij bohobroeken, et cetera. Ceintuurs zijn allemaal netjes opgerold.

Alles wat nodig is voor onderhoud en reiniging staat ook in de ruimte: wasmand, strijkplank, passpiegel, een mandje schoenpoetsspullen, koffers, wasmachine en droger. Uyttenbroek kleedt zich ook aan en uit in de kast, die gewoon van Ikea is – de Pax, zonder deuren. „Al die mensen die in NRC’s serie Binnenkijken deden alsof ze niks van Ikea hadden. Doe niet zo lullig, dacht ik dan. Het is gewoon een topzaak.”
    • Milou van Rossum