Wim Alosery

Spreker Nationale Herdenking overleden

Een van de mensen die vrijdag bij de Nationale Herdenking zouden spreken, is woensdag overleden. Dat heeft zijn biograaf, Frank Krake, donderdag tegenover de NOS bevestigd. De 94-jarige Wim Alosery werd in de oorlog meerdere keren gevangen gezet en zou daarover vrijdag in De Nieuwe Kerk in Amsterdam vertellen.

Alosery kwam in 1943 in een Duits werkkamp terecht, maar wist te ontvluchten. Na te zijn ondergedoken in Zuidermeer (Noord-Holland) werd hij een jaar later wederom opgepakt. Via kamp Amersfoort kwam hij in een Duits strafkamp, Neuengamme, terecht. Daar werd hij samen met vele anderen te werk gesteld. Een groot deel van hen overleefde het kamp niet.

Omdat de geallieerden langzaam maar zeker terreinwinst boekten in Duitsland, werden vernietigings- en strafkampen gesloten en archieven vernietigd. Alosery behoorde tot een groep die tot het laatst in Neuengamme moest blijven. Zij werden begin mei 1945 geplaatst op het passagiersschip Cap Arcona, waarschijnlijk met als doel het te laten zinken. Het waren uiteindelijk echter de geallieerden die het schip bombardeerden – als onderdeel van een grotere operatie. Dat er gevangenen zaten op de Cap Arcona was wel bekend, maar niet doorgegeven aan de piloten. Slechts 500 van de 5.000 opvarenden overleefden de ramp, onder wie Alosery.

Alosery overleed woensdag in Hamburg waar hij was voor een herdenking. In zijn plaats zal biograaf Krake bij de Nationale Herdenking spreken.