Topman Air France-KLM stapt op na mislukt personeelsakkoord

Jean-Marc Janaillac had zijn lot verbonden aan de uitkomst van een personeelsreferendum over arbeidsvoorwaarden. De topman gokte en verloor.

Jean-Marc Janaillac verlaat de persconferentie. Even daarvoor kondigde hij zijn vertrek aan.
Jean-Marc Janaillac verlaat de persconferentie. Even daarvoor kondigde hij zijn vertrek aan. Foto Geoffroy van den Hasselt / AFP

Bestuursvoorzitter Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM heeft vrijdagavond zijn vertrek aangekondigd nadat ruim 55 procent van de werknemers van Air France onverwachts tegen het laatste loonbod van de directie had gestemd. Na inmiddels dertien stakingsdagen lijkt een eind van het conflict bij het zusterbedrijf van KLM ver weg.

Ervan overtuigd dat het aantal stakers, een minderheid, de mening van het voltallige personeel reflecteerde, schreef Janaillac twee weken geleden een internetconsultatie uit om de impasse in de loononderhandelingen te doorbreken. Hij zei op te stappen als het personeel niet akkoord ging met het laatste voorstel van de directie. Van de ongeveer 46.000 Franse werknemers nam 80,3 procent de moeite om te stemmen. Die hoge opkomst liet Janaillac geen andere keus dan nu te vertrekken.

In een korte persconferentie op het groepshoofdkantoor in Parijs prees Janaillac de vooruitgang die de afgelopen jaren geboekt is bij het bedrijf. „Air France was op weg naar succes. Ik kan slechts betreuren dat deze dynamiek niet begrepen en gedeeld is”, zei hij. De uitslag van de stemming is volgens hem „een enorme verspilling” en de „vertaling van een malaise” bij het bedrijf.

‘Economisch onmogelijk en suïcidaal’

Volgens Janaillac hebben de medewerkers wel degelijk geprofiteerd van de betere cijfers die Air France over 2017 presenteerde. Maar de bonden eisten tot verrassing van de directie in februari 6 procent salarisverhoging over 2018. De pilotenbonden wilden zelfs 10,4 procent erbij. Daarmee instemmen zou „economisch onmogelijk en suïcidaal” zijn, zei Janaillac vrijdag. De directie stelde een geleidelijke loonsverhoging van 6,95 procent over vier jaar voor.

Janaillac (65) werd bij zijn aantreden in 2016 binnengehaald als bruggenbouwer. Hij leidde eerder het transportbedrijf Transdev, waar hij na jaren van problemen met de vakbonden de rust wist te herstellen. Hij is een vertrouweling van de voormalige Franse president François Hollande, maar zou de laatste maanden ook volledige steun hebben gehad van de regering van Hollandes opvolger Emmanuel Macron. Wie hem gaat opvolgen is nog niet bekend.

Miljoenenverlies door staking

Volgens Air France bedraagt de schade van de staking inmiddels meer dan 300 miljoen euro, circa 25 miljoen euro per gestaakte dag. Vrijdag maakte Air France-KLM de kwartaalcijfers bekend: de stakingen dragen voor 75 miljoen euro bij aan de 178 miljoen euro verlies van Air France in de eerste drie maanden van dit jaar. Voor maandag en dinsdag staan weer nieuwe stakingen gepland.

De 300 miljoen verlies, zei voorzitter Pascal Pavageau van vakbond Force Ouvrière vrijdag op de Franse radiozender Europe 1, „had beter gebruikt kunnen worden door het te verdelen onder het personeel, zoals wij gevraagd hebben”.

Correctie (5-5-2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de pilotenbonden een salarisverhoging van 10,7 procent eisten. Dat moest 10,4 procent zijn. Hierboven is dat aangepast.