Air France-KLM dieper in rode cijfers door stakingen

Het Franse personeel eist een loonsverhoging van ruim 5 procent. Op sommige dagen in februari, maart en april bleef een kwart van de vliegtuigen aan de grond.

Een vliegtuig van Air France op vliegveld Charles de Gaulle in Parijs.
Een vliegtuig van Air France op vliegveld Charles de Gaulle in Parijs. Foto Stephane de Sakutin/AFP

Stakingen bij Air France drukken de resultaten van Air France-KLM. Het eerste kwartaal van dit jaar boekte de luchtvaartcombinatie een operationeel verlies van 118 miljoen euro, vergeleken met 33 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De stakingen kostten het bedrijf 75 miljoen euro, maakte het Frans-Nederlandse concern vrijdagochtend bekend (pdf).

KLM zag het operationele resultaat weliswaar verdubbelen naar 60 miljoen euro, maar Air France had daarentegen, naast de stakingen, last van concurrentie op de thuismarkt wat leidde tot een verlies van 178 miljoen euro. Ook gestegen brandstofprijzen droegen bij aan het verlies van het concern. Het nettoverlies kwam uit op 269 miljoen euro, bijna een verdubbeling vergeleken met het eerste kwartaal van 2017 (-143 miljoen euro).

Stemming over loonvoorstel

Het personeel van Air France heeft sinds februari al twaalf dagen gestaakt, waaronder afgelopen donderdag. Ook deze vrijdag wordt gestaakt. Het personeel eist een loonsverhoging van 5,1 procent dit jaar, onder meer vanwege de verbeterde resultaten van Air France. Op sommige stakingsdagen bleef daardoor een kwart van de vliegtuigen aan de grond.

De maatschappij heeft een laatste loonvoorstel gedaan van 7 procent, maar dan uitgesmeerd over de komende vier jaar, en medewerkers gevraagd daarover te stemmen via een internetconsultatie. Vrijdagavond wordt een uitslag verwacht. Bij een afwijzing stapt topman Jean-Marc Janaillac op, heeft hij aangekondigd. Vakbonden hebben al aangegeven niet met het directievoorstel akkoord te gaan. Ook als de ruim 52.000 medewerkers wel akkoord gaan, zullen de bonden de stakingen voortzetten.

Lees ook: Topman Air France-KLM verliest, zelfs als hij de stemming wint

Meer passagiers

Het ging vorig jaar goed met Air France-KLM, vooral vanwege het groeiende aantal passagiers. Het operationele resultaat steeg in 2017 met 42 procent naar 1,5 miljard euro. Hoewel KLM een stuk kleinere vloot heeft, droeg het met 910 miljoen euro bij aan de goede cijfers, tegen 588 miljoen euro van Air France. Voor KLM was dit bedrag een record.

Het aantal passagiers steeg afgelopen kwartaal vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder met 5,2 procent naar ruim 22 miljoen. Van de groeiende vraag profiteerde vooral KLM.

De luchtvaartgroep verwacht ook voor de rest van het jaar lagere resultaten. Onder meer omdat de stakingen nog altijd voortduren, maar ook door de waardestijging van de euro en stijgende brandstofprijzen.

De stakingen bij Air France verslechteren de verhoudingen met KLM, waarmee het al jaren beter gaat. KLM bereikte afgelopen week wél een akkoord met de piloten. Die krijgen een loonsverhoging van 4 procent.