Spratly’s

China plaatst kruisraketten op omstreden archipel

China heeft kruis- en luchtdoelraketten geïnstalleerd op drie mini-eilandjes in de Spratly-archipel. Dat meldt de Amerikaanse zender CNBC. Het zou de eerste keer zijn dat China raketten neerzet op de eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee. De Spratly-eilanden zijn een verzameling eilandjes, zandbanken en riffen waarop naast China ook Maleisië, Brunei, Singapore, Vietnam en Taiwan aanspraak maken. De Chinezen hebben de afgelopen jaren meerdere bases opgericht in de archipel, die vanwege zijn ligging van strategisch belang is. Met de raketten heeft China zijn invloed in het gebied flink uitgebreid, zegt geopolitiek deskundige Greg Poling. „De andere landen weten nu dat ze binnen bereik van Chinese raketten vallen. Dat is nogal een sterke, zij het impliciete, dreiging.” (Reuters)