Sjoemelsoftware

Strafrechtelijke vervolging voor voormalig Volkswagen-topman Winterkorn in VS

Oud-VW-baas Martin Winterkorn.
Oud-VW-baas Martin Winterkorn. Foto AP

Op de dag dat Volkswagen zijn aandeelhoudersvergadering hield in Berlijn en daar hoog opgaf over het ‘nieuwe’ integere Volkswagen, lieten de Amerikaanse autoriteiten blijken dat het recente sjoemelverleden niet vergeten is.

Donderdag maakte justitie in de VS bekend dat zij voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn (70) strafrechtelijk vervolgt wegens zijn rol in het emissiefraudeschandaal. Winterkorn, van 2007 tot 2015 de hoogste man bij het Volkswagen-concern, wordt verdacht van samenzwering en fraude. „Wie de Verenigde Staten probeert te bedriegen betaalt een zware prijs”, stelt minister van Justitie Jeff Sessions.

Winterkorn is de negende persoon tegen wie in de VS strafrechtelijke vervolging is gestart in verband met de dieselfraude. Het bedrijf Volkswagen betaalde vorig jaar aan justitie al een boete van 2,8 miljard dollar (2,3 miljard euro) en schikte daarnaast voor 1,5 miljard dollar vanwege de milieuovertredingen.

Volgens de aanklacht was Winterkorn op de hoogte van de emmissiefraude. Hij werd er in mei 2014 en juli 2015 over geïnformeerd en besloot daarna om de fraude door te zetten. Het is onwaarschijnlijk dat Winterkorn daadwerkelijk voor het hekje verschijnt in de VS omdat hij zich via de Duitse wet kan verzetten tegen uitlevering.