Oekraïne

Justitie onderzoekt Nederlandse bedrijven die Krim-brug bouwden

Justitie onderzoekt zeven Nederlandse bedrijven die zouden hebben meegeholpen met de bouw van een brug tussen Rusland en de Krim. Dat bevestigt het Functioneel Parket na berichtgeving in De Gelderlander. Het Europese Hof van Justitie ziet de bouw van deze brug als „ondermijning van de territoriale integriteit” van Oekraïne. De 19 kilometer lange brug wordt op 5 mei geopend. Daarvoor was de Krim over land alleen via Oekraïne te bereiken. Een jaar na de Russische inlijving van de Krim in 2014 begon de bouw van de brug. De bedrijven leverden, installeerden of onderhielden machines of onderdelen daarvan. Dat is verboden volgens de sancties die de EU na de annexatie heeft ingesteld. De Russen vinden dat de Krim bij Rusland hoort. (NRC)