Nobelprijs voor literatuur niet uitgereikt door aantijging seksueel wangedrag

Er wordt dit jaar geen Nobelprijs voor Literatuur uitgereikt, zo heeft de Zweedse Academie vrijdagochtend bekendgemaakt. Aldus is besloten in reactie op een seksueel-misbruikschandaal binnen de Academie.

In november werd fotograaf Jean-Claude Arnault door achttien vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Arnault heeft nauwe banden met de Academie en een aantal van de vrouwen leerde hem kennen in het kader van een cultureel project waar de Academie financieel aan had bijgedragen. In sommige gevallen zou het seksueel misbruik hebben plaatsgevonden in gebouwen die de Academie beheert.

De man zou in de afgelopen jaren ook de namen van winnaars hebben gelekt, opdat ermee gegokt kon worden.

Arnault is de echtgenoot van een van de juryleden van de Nobelprijs voor Literatuur, Katarina Frostenson. Zij stapte op. Enkele andere juryleden deden hetzelfde, omdat zij vonden dat de Academie niet integer met de beschuldigingen was omgegaan. Vervolgens legde de permanente secretaris van de jury Sara Danius haar functie als voorzitter neer. Statutair moeten alle leden aanwezig zijn bij de stemming over de prijswinnaar. In principe worden de leden van de Academie voor het leven benoemd. Koning Carl Gustaf van Zweden overweegt nu de statuten van de Zweedse Academie aan te passen, zodat nieuwe leden kunnen worden aangewezen.

De nominatie voor de Nobelprijs voor Literatuur 2018 wordt een jaar doorgeschoven, maakte de Academie bekend. Dat betekent dat in 2019 twee prijzen zullen worden uitgereikt. De Nobelstichting reageerde instemmend op de maatregel: „Het besluit van de Academie benadrukt de ernst van de situatie en waarborgt de reputatie van de Nobelprijs op de lange termijn.” (NRC)