Muziekdienst

Aandeel Spotify keldert na publicatie van kwartaalcijfers

Spotify is donderdag hard onderuit gegaan op de beurs in New York. Bij het openen van de handel verloor het aandeel van de muziekstreamingdienst circa 9 procent van zijn waarde. In de loop van de dag liep het verlies iets terug tot 7 procent. De koersval was een reactie op de kwartaalcijfers van het bedrijf. Het was voor het eerst sinds de beursgang vorige maand dat Spotify cijfers publiceerde. Het aandeel zakte onder de 159 dollar. Voor de bekendmaking van de resultaten piekte het aandeel nog op 170 dollar.

Beursanalisten vermoeden dat beleggers niet tevreden zijn met de opbrengst per gebruiker die Spotify rapporteerde. Dat bedrag lag in het eerste kwartaal op 4,72 euro, terwijl het eind 2015 nog bijna 7 euro was. Oorzaak daarvan zouden de kortingen zijn die Spotify uitdeelt aan studenten en gezinnen. Ook zouden gratis proefabonnementen vaker verlengd worden.

De omzet van Spotify steeg met een kwart tot 1,14 miljard euro. Belangrijk voor de waarde van Spotify is het aantal gebruikers. Dat waren er in het eerste kwartaal 170 miljoen, bijna 40 miljoen meer dan in dezelfde periode in 2017. 75 miljoen Spotify-luisteraars hadden een betaald abonnement, een toename in een jaar tijd van ongeveer de helft. Spotify leed in het eerste kwartaal een verlies van 169 miljoen euro, tegenover 173 miljoen euro vorig jaar. (NRC)