Drie aanhoudingen bij Nationale Dodenherdenking

Even voor 20.00 uur klonk tweemaal een schreeuw, waarop politieagenten even later een man afvoerden. In totaal zijn er drie aanhoudingen verricht.

Foto Peter de Jong / AP

Bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is vrijdag even voor 20.00 uur een man gearresteerd. Rond 19.55 uur klonk tweemaal een schreeuw, waarop politieagenten even later een man afvoerden. Volgens persbureau ANP werd de arrestant uitgescholden toen de agenten hem meenamen. Over zijn identiteit is nog niets bekend.

In totaal verrichte de politie drie aanhoudingen, waarvan een wegens openbare dronkenschap. De herdenking op de Dam is verder onverstoord verlopen; tijdens de twee minuten stilte was geen lawaai te horen.

Donderdag verbood de rechter in een kort geding een lawaaidemonstratie door de actiegroep Geen 4 Mei voor Mij. De initiatiefnemer, die in de rechtszaal zijn plannen al afzwakte, liet vrijdagochtend weten dat er helemaal geen lawaaidemonstratie zou plaatsvinden.

Bij de herdenking op de Dam was de politie zichtbaar aanwezig. In de hele stad werden in totaal vijfhonderd agenten ingezet; volgens een woordvoerder is dit overigens niet meer dan gebruikelijk op 4 mei.