Luchtvaart

Weer werkonderbrekingen bagagepersoneel Schiphol

Medewerkers van verschillende afhandelbedrijven op Schiphol hebben donderdagochtend een aantal keer het werk neergelegd. De stakingen van de werknemers van Aviapartner en Swissport duurden van 8.00 tot 8.45 uur en van 10.00 tot 11.00 uur.

Het is de derde keer tijdens het huidige cao-conflict dat op Schiphol het werk wordt neergelegd. Afgelopen vrijdag werd er gestaakt bij de bagage-afhandelaars, zonder veel problemen voor Schiphol. Op 20 april hielden medewerkers stiptheidsacties. Ook die leidden niet tot vertragingen. Schiphol zegt „natuurlijk niet blij te zijn” met de acties en er alles aan te doen de overlast voor de passagiers te beperken.

Deze keer is het werk neergelegd bij het laden en lossen van vliegtuigen, bij de incheckbalies en bij de bagage-afhandeling, liet FNV donderdag weten. Medewerkers van KLM, de grootse afhandelaar op Schiphol, staken niet.

De werknemers willen betere arbeidsomstandigheden en -voorwaarden, maar de werkgevers komen de onderhandelaars niet tegemoet, volgens FNV. Bij Aviapartner, Menzies Aviation en Swissport zijn de twistpunten loon, de verlaging van de werkdruk en „gezondere” roosters. De drie afhandelbedrijven hebben 1.650 medewerkers. De werknemers eisen 3 procent loonsverhoging met een minimum van 75 euro per maand. (NRC)