GeenStijl Kiesraad: eerste stap naar referendum over Donorwet met succes voltooid

De aanvraag voor een raadgevend referendum over de donorwet mag doorgaan. Een inleidend verzoek van GeenStijl heeft genoeg steunbetuigingen opgeleverd, maakte de Kiesraad donderdag bekend. Het weblog moet nu binnen zes weken 300.000 handtekeningen verzamelen. Om vast te stellen of er überhaupt genoeg animo is voor het referendum, moest het weblog eerst 10.000 verzoeken bij de Kiesraad inleveren. GeenStijl wist er 41.887 te verzamelen, aldus de Kiesraad donderdag. Die mogen niet worden meegerekend bij de 300.000 die nodig zijn om het referendum daadwerkelijk te laten doorgaan. GeenStijl krijgt nu te maken met twee deadlines. De eerste is 14 juni, de dag waarop alle benodigde handtekeningen binnen moeten zijn. De tweede is de stemming in de Eerste Kamer over afschaffing van het raadgevend referendum. Die vindt plaats op 5 juni, 12 juni of 19 juni. Als de senaat definitief een streep door het referendum zet vóórdat GeenStijl genoeg steun heeft verzameld, dan gaat de stembusgang over de donorwet niet door. Dat de handtekeningencampagne dan al in volle gang is, maakt niet uit. (NRC)

Correctie (4 mei 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat de Eerste Kamer over afschaffing van het referendum stemt op 5 mei, 12 juni of 19 juni. Dat moest 5 juni, 12 juni of 19 juni zijn. Hierboven is dat aangepast.