Evacuatie deel Hawaï na vulkaanuitbarsting

Ruim tienduizend bewoners van het grootste eiland is bevolen om te evacueren nadat lava een woonwijk was ingestroomd.

Een wolk van as uitgestoten door de vulkaan Kilauea op Hawaï.
Een wolk van as uitgestoten door de vulkaan Kilauea op Hawaï. Foto Janice Wei/Reuters

Zeker tienduizend inwoners van Hawaï moeten verplicht evacueren nadat de vulkaan Kilauea, in het zuiden van het grootste eiland, is uitgebarsten. Persbureau AP bericht dat de vulkaan grote wolken as uitstoot. Lava stroomde een woonwijk in van het stadje Pahoa, dat 1.500 inwoners telt en dat ten oosten van de vulkaan ligt.

Twitter avatar GovHawaii Governor David Ige Still in direct contact via teleconference with @MayorHarryKim. We are currently mobilizing. Stay tuned for updates. #HIGov #HINews #kilauea @Hawaii_EMA @CivilDefenseHI https://t.co/TVyYhRndMW

Fonteinen van lava schoten 46 meter de hoogte in en bedekten tot nu toe een gebied van zo’n 183 vierkante meter. Het lokale bestuur had de bewoners deze week al gewaarschuwd klaar te staan voor evacuatie. Er zijn verschillende opvangplekken gecreëerd waar mensen terechtkunnen. Toeristen werden al sinds dinsdag geweerd uit het gebied.

Volgens wetenschappers kunnen er nog nieuwe uitbarstingen plaatsvinden, maar is niet te zeggen in welk deel van de vulkaan. Leilani Estates, een ander plaatsje ten oosten van de vulkaan dat is opgedragen te evacueren, zou in dat geval mogelijk risico lopen te worden bedolven onder lava.

De eruptie van de vulkaan vond plaats nadat er op het eiland de afgelopen dagen al verschillende aardbevingen waren geweest. De vulkaan Kilauea is een actieve vulkaan die de afgelopen decennia regelmatig is uitgebarsten. Er zijn op het grootste eiland in totaal vijf vulkanen.