De köttbullar van Ikea blijken Turkse köfte

De Zweedse gehaktballetjes van de IKEA zijn niet Zweeds, maar Turks. De tweet met dit weetje door de Zweedse promotiesite sweden.se sloeg bij sommigen in als een bom. Het schokeffect is misschien nog het best te vergelijken met de ontdekking die iedere Nederlander vroeg of laat doet: dat de tulp een Turkse bloem is, die weliswaar al in de 16de eeuw in de Nederlanden werd geïntroduceerd, maar die toch echt afkomstig is uit Turkije. Een vergelijkbare schok gaat nu door Zweden, tenminste als we het Twitter-account van ‘de Zweed van de week’ mogen geloven. „Mijn hele leven is gebaseerd op een leugen”, aldus een zekere Örjan. De Ikea-balletjes zijn te danken aan Karel XII. Deze Zweedse vorst deed in 1708 tevergeefs een poging Rusland te veroveren. Na de mislukking bleef hij vanaf 1709 zes jaar in het Ottomaanse Rijk. Toen hij thuiskwam, nam hij niet alleen Turkse koffie mee, maar ook köfte, de gehaktballetjes die uiteindelijk door IKEA köttbullar worden genoemd. De reacties in Turkije zijn geamuseerd. Soms is er trots op de culinaire invloed die Turkije op de wereld heeft gehad en soms is er ergernis: een Turks agentschap voor Economische Samenwerking beschuldigt IKEA van een staaltje culturele toe-eigening.