Data

Wachtwoorden Twitter zichtbaar voor medewerkers

De wachtwoorden van ruim 330 miljoen Twittergebruikers zijn zichtbaar geweest voor medewerkers van het bedrijf. Dat meldt het sociale mediaplatform donderdag in een verklaring. Twitter adviseert alle gebruikers om hun wachtwoord zo snel mogelijk te veranderen.

Volgens Twitter zijn er geen aanwijzingen gevonden dat wachtwoorden daadwerkelijk gestolen of misbruikt zijn door medewerkers. Door een fout in het systeem werden de wachtwoorden als leesbare tekst opgeslagen in plaats van als willekeurige cijfer- en lettercode.

Het bedrijf kon niet zeggen hoeveel wachtwoorden het exact betreft, maar spreekt wel van een „aanzienlijk aantal” dat „meerdere maanden” zichtbaar is geweest.

De fout in het systeem is inmiddels verholpen en werd een aantal weken geleden door Twitter ontdekt. Volgens persbureau Reuters heeft Twitter het datalek vervolgens gemeld bij toezichthouders.

Twitter adviseert gebruikers „overdreven voorzichtig” te zijn en om hun wachtwoord niet alleen bij Twitter te veranderen, maar bij alle websites waar het wachtwoord wordt gebruikt. (NRC)