Brieven

Brieven nrc.next 4/5/2018

zorgkosten (2)

Chirurg drukt kosten al

De auteur van het artikel Zorgakkoord: minder geld voor operaties (27/4) veronderstelt dat chirurgen onnodige operaties verrichten. Dit is een onjuiste weergave van de praktijk. Chirurgen zijn juist de hele dag bezig om patiënten, jong én oud, te behoeden voor onnodige operaties. Al vroeg in de opleiding wordt dit geleerd. Chirurgen weten maar al te goed dat bij iedere operatie, groot of klein, ernstige complicaties kunnen optreden, met soms de dood tot gevolg. Over de operaties die chirurgen uitvoeren, is goed nagedacht, alle voors en tegens zijn zorgvuldig afgewogen en uiteindelijk wordt samen met de patiënt besloten om wel of niet te opereren. Terughoudendheid is gebruikelijk. Het is een illusie te denken dat er geld bespaard kan worden met minder operaties.


Chirurg

Anonieme ouders

Vreemdgangkinderen

In het Twistgesprek van afgelopen zaterdag (28/4) betoogt Stéphanie Raeymaekers dat kinderen het recht hebben te weten wie hun ouders zijn, ook als er bij de zwangerschap gebruik is gemaakt van gedoneerd zaad of eicellen. En kinderen die geboren zijn uit een buitenechtelijke relatie dan? Een overspelige moeder zal vaak haar relatie en eerbaarheid niet op het spel willen zetten, en zwijgen over het overspel. Deze kinderen hebben dus ook geen weet van hun feitelijke wortels, kunnen we hen als beklagenswaardig beschouwen, als zij in een overigens harmonieus gezin opgroeien?

Antisemitisme

Waar ligt de oorzaak?

In de analyse van Paul Scheffer van antisemitisme onder moslims (1/5) mis ik de volgende factor: welke invloed heeft de impasse in de Israëlisch-Palestijnse kwestie op het bestaan en de toename van antisemitisme? Het antwoord op die vraag lijkt mij van essentieel belang voor het te voeren beleid. En voor het in een helder kader plaatsen van herdenken in tijden van antisemitisme.

Koninklijk portret

Platina kinderen

Deze week verschenen nieuwe portretten van de koninklijke familie. De meisjes lijken in het niets op drie scholieren, zij staan geforceerd op de foto, gekleed in een stijl die niet bij hun leeftijd past. Te opgemaakt, haren niet natuurlijk gekleurd (althans die indruk maakt het op de foto). De koninklijke familie heeft een verantwoordelijkheid gezien haar status. Jammer dat ze niet de kans gegrepen hebben hun dochters wat minder platina aan ons te tonen, veel ouders zullen deze kledingstijl kopiëren.

seksuele exploitatie

Gebruiker misbruikt

In zijn reactie op de Heineken-meisjes (28/4) schetst briefschrijver dhr. Wartenbergh de realiteit waarin veel vrouwen uit arme landen zich bevinden: hun lijf is hun voornaamste kans op verdiensten. Hierdoor suggereert hij dat een cultuurverschijnsel een acceptabel iets is, een overeenkomst met instemming van beide partijen. Ik heb het gezien toen ik in de jaren 80 uitgezonden werd naar Curaçao, of overnachtte in hotels in Colombia, Venezuela, overal wilden vrouwen graag wat bijverdienen. De westerling was de brug naar een rijker en beter leven, en ik heb veel westerlingen gezien die hen graag wilden laten denken dat het echte liefde was, dat scheelde weer in de prijs. Een vrijgezelle Nederlandse collega liet Filipijnse vrouwen op een visum naar Nederland overkomen: zes maanden gratis het huishouden verzorgd, er werd voorzien in de seksuele behoeften en na zes maanden was ‘de liefde’ over en mocht ze weer vertrekken. Dat iets nu eenmaal zo werkt, wil niet zeggen dat het goed is, in beginsel is het ongelijkwaardig, de vrouwen zitten in een afhankelijke positie en de gebruiker maakt er misbruik van.

Correcties/aanvullingen

Giro

In het artikel Waarom de Giro niet start in 'West-Jeruzalem (3/5, pag. 4-5) stond dat de Ronde van Italië in Vaticaanstad eindigt. Dat moet Rome zijn.

De naam van de manager van Israel Cycling Academy is niet Ron Margaliot, maar Ran Margaliot.