Air France-KLM dieper in rode cijfers door stakingen

Luchtvaart Air France-KLM leed begin dit jaar verlies door Franse stakingen over salaris. De winst van KLM dempt het verlies van het concern.

Stakingen bij Air France drukken de resultaten van Air France-KLM. Het eerste kwartaal van dit jaar boekte de luchtvaartcombinatie een operationeel verlies van 118 miljoen euro, vergeleken met een verlies van 33 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De stakingen kostten het bedrijf 75 miljoen euro, maakte het Frans-Nederlandse concern vrijdagochtend bekend.

KLM zag het operationele resultaat in het eerste kwartaal verdubbelen naar 60 miljoen euro. Die winst gaat echter verloren door een verlies van 178 miljoen aan Franse zijde. Naast de stakingen had Air France last van concurrentie op de thuismarkt. Financieel directeur Frederic Gagey noemt met name de hogesnelheidstrein in West-Frankrijk, de vorige zomer gelanceerde TGV Parijs-Bordeaux.

Ook hogere brandstofprijzen droegen bij aan het verlies. Het nettoverlies kwam uit op 269 miljoen euro, bijna een verdubbeling vergeleken met het eerste kwartaal van 2017 (-143 miljoen euro). De luchtvaartgroep verwacht ook voor de rest van het jaar lagere resultaten. Onder meer omdat de stakingen nog altijd voortduren, maar ook door de waardestijging van de euro en stijgende brandstofprijzen.

Het aantal passagiers steeg afgelopen kwartaal met 5,2 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder naar ruim 22 miljoen. Van de groeiende vraag profiteerde vooral KLM.

Het personeel van Air France heeft sinds februari al twaalf dagen gestaakt, waaronder afgelopen donderdag. Ook deze vrijdag wordt gestaakt. Het personeel eist een loonsverhoging van 5,1 procent dit jaar. De maatschappij heeft een laatste loonvoorstel gedaan van 7 procent, maar dan uitgesmeerd over de komende vier jaar, en werknemers gevraagd daarover te stemmen via een internetconsultatie. Deze vrijdagavond is de uitslag bekend. Bij een afwijzing stapt topman Jean-Marc Janaillac op, heeft hij aangekondigd. Ook als de ruim 52.000 medewerkers instemmen met het loonvoorstel, zullen de bonden de stakingen echter voortzetten.

De Franse stakingen zetten de relatie met KLM onder druk, omdat de resultaten verder uiteenlopen. KLM bereikte deze week wél een akkoord met de piloten. Die krijgen een loonsverhoging van 4 procent over anderhalf jaar. In 2017 boekte Air France-KLM een operationeel resultaat van 1,5 miljard euro, een toename van 42 procent. KLM droeg 910 miljoen euro bij, Air France 588 miljoen euro.