Noodweer in Noord-India kost 91 mensen het leven

Harde wind en regenval leidden tot omvallende bomen en instortende huizen. Het dodental loopt waarschijnlijk nog op.

Mensen dragen mondkapjes om zich te beschermen tegen de zandstorm in New Delhi.
Mensen dragen mondkapjes om zich te beschermen tegen de zandstorm in New Delhi. Foto Chandan Khanna/AFP

In India zijn zeker 91 doden gevallen door hevige winden en regenval tijdens een zandstorm, die in de nacht van woensdag op donderdag over het noordelijke en westelijke deel van het land trok. Dat meldt persbureau AP op basis van de lokale autoriteiten. Meer dan 160 anderen zijn gewond geraakt. Eerder was nog sprake van 77 doden en 143 gewonden.

De meeste slachtoffers zouden zijn getroffen door omvallende bomen of instortende huizen, die door de harde wind en vele regen zijn bezweken. Windsnelheden liepen op tot 130 kilometer per uur. Sommigen zouden ook zijn getroffen door bliksem. Volgens persbureau AP heeft de hevige regenval de Indiërs verrast, omdat het moessonseizoen pas over zes weken begint.

Taj Mahal

Vooral de noordelijke deelstaten Uttar Pradesh en Rajasthan zijn getroffen door de storm. De stad Agra, 150 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad New Delhi is volgens India TV met 43 doden het zwaarst getroffen. In Agra (1,5 miljoen inwoners) staat de Taj Mahal, het mausoleum dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat en jaarlijks door miljoenen toeristen wordt bezocht.

De premier van Uttar Pradesh belooft aan de families van de overledenen een financiële compensatie van 400.000 roepies, omgerekend 5.000 euro, schrijft India TV. De gewonden kunnen rekenen op een bedrag ter hoogte van 50.000 roepies, zo’n 625 euro.