Maliënkolders uit de bouwput

Bij de bouw van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam zijn 700.000 bodemvondsten gedaan. Deel 7 van een serie: pantsers

Van pijlpunten, klootdolken, en loden kogels tot een modern Browning-pistool – stadsarcheologen vonden bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam in totaal 932 objecten die met ‘Wapens en bewapening’ te maken hebben. Het soms rebelse karakter van Amsterdam wordt onderstreept met de vondst van een rookgranaat van de oproerpolitie. Hierbij een selectie van de gevonden fragmenten van middeleeuwse maliënkolders, beschermende gevechtshemden.

In juni verschijnt de beeldatlas Spul – Catalogus archeologische vondsten Noord/Zuidlijn Amsterdam.
(© Monumenten en Archeologie Gemeente Amsterdam. Fotografie en ontwerp Harold Strak & Willem van Zoetendaal.)