Privacy

Omstreden databedrijf Cambridge Analytica stopt ermee

Cambridge Analytica, het omstreden bedrijf dat beschuldigd is van het misbruiken van de gegevens van 87 miljoen Amerikaanse Facebookgebruikers, stopt ermee. Nigel Oakes, oprichter van het Britse moederbedrijf SCL Group, bevestigt dat na berichtgeving in The Wall Street Journal aan persbureau Reuters. De onderneming zegt ook faillissement te zullen aanvragen. Sinds de voormalige directeur onderzoek van het databedrijf, Christopher Wylie, in maart onthulde dat data van Facebook gebruikt werden om de Amerikaanse verkiezingscampagne en het Brexit-referendum te beïnvloeden, heeft de onderneming klanten verloren. Cambridge Analytica staat mogelijk nog rechtszaken te wachten. Zowel de Amerikaanse als Britse autoriteiten zijn bezig met een onderzoek naar kiezersmanipulatie. (NRC)