Premier Rutte: meer geld voor EU is ‘niet acceptabel’

Nederland

Nederlandse politici reageren vernietigend op plannen om Nederland de komende jaren méér te laten bijdragen aan de gezamenlijke Europese begroting. Die kunnen betekenen dat Nederland jaarlijks 2 tot 3 miljard euro meer gaat betalen dan de huidige 7 miljard.

Premier Mark Rutte (VVD) liet woensdag weten dat dit voor Nederland „geen acceptabele uitkomst” is. Na de Brexit moet de Europese begroting juist inkrimpen, zo verkondigde hij al vaker. „Een kleinere EU betekent een kleinere begroting.”

Ook minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) noemde het voorstel „niet acceptabel”. Hij hekelde bovendien het voorstel om de korting van 1 miljard euro die Nederland nu nog krijgt af te schaffen. De verhoudingen worden daardoor „nog verder scheef getrokken”.

Dupe van de Brexit

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) zegt het voorstel „onevenwichtig” en „onacceptabel” te vinden. Nederland wordt zo „onevenredig de dupe van de Brexit”. Omtzigt: „Er zal een beter voorstel moeten komen waarbij de lasten voor Nederland rechtvaardiger uitvallen.”

De ChristenUnie pleit ook voor een „eerlijkere verdeling” van de lasten.

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) slaat een iets andere, naar eigen zeggen realistische, toon aan. Hij stelt dat het uitsluiten van een verhoogde Nederlandse bijdrage „onverstandig” is.

„We woonden jarenlang met 28 mensen in één huis. Met het vertrek van de Britten worden dat er ineens 27, maar dat betekent niet automatisch dat het huis ook ineens goedkoper wordt.” Verhoeven dringt er bij Rutte op aan die „realiteitszin” mee te nemen naar Brussel.

Idiote voorstellen

Ook in de oppositie klinkt kritiek. De PVV noemt het voorstel van de Europese Commissie bij monde van Tweede Kamerlid Vicky Maeijer eveneens „onacceptabel”.

Zij wil dat Nederland zijn vetorecht inzet „om deze idiote voorstellen van tafel te krijgen”.

Haar collega Renske Leijten van de SP noemt het „echt bizar” dat de Europese Commissie een groter budget voorstelt, terwijl het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt.

Volgens haar geldt het adagium: „Kleinere Unie is kleinere begroting.”