Politiemol per direct op vrije voeten

Gerechtshof Het OM had te laat om de verlenging van de voorlopige hechtenis van Mark M. gevraagd. Hij blijft wel verdachte.

Mark M. tijdens de rechtszaak in januari.
Mark M. tijdens de rechtszaak in januari. Illustratie Aloys Oosterwijk

Door een fout van het Openbaar Ministerie moet de eerder dit jaar wegens corruptie door de rechtbank in Den Bosch tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeelde politiemol Mark M. onmiddellijk worden vrijgelaten. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch vanmiddag besloten.

Op 26 februari van dit jaar kwam Mark M. uit Oekraïne over en meldde zich bij de politie om zijn celstraf te gaan uitzitten na een veroordeling wegens het schenden van het ambtsgeheim, het witwassen van crimineel geld en deelname aan een criminele organisatie. Hij was eerder door de rechtbank op vrije voeten gesteld maar in februari volgde alsnog een veroordeling wegens het op grote schaal verkopen van criminele inlichtingen aan de onderwereld.

Voorlopige hechtenis

De verdachte was tegen zijn veroordeling in hoger beroep gegaan. Dat betekent dat het Openbaar Ministerie binnen zestig dagen om de verlenging van zijn voorlopige hechtenis had moeten vragen. „Daar waren ze zeven dagen te laat mee”, zegt de advocaat van de veroordeelde agent Jan-Hein Kuijpers. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij het gerechtshof in Den Bosch een verzoek „tot voortzetting van de voorlopig hechtenis” gedaan. Het gerechtshof heeft dat verzoek vanmiddag om formele redenen afgewezen en gelast „de onmiddellijke invrijheidsstelling”.

Lees ook: Mark M. stal een recordhoeveelheid geheime politie-informatie. De inlichtingen vonden volgens de rijksrecherche gretig aftrek in de onderwereld

Advocaat Kuijpers spreekt van „een omissie” van het OM. „Dit is een van de weinig vormfouten die nog afgestraft worden.” Mark M. blijft nu op vrije voeten totdat de strafzaak in hoger beroep gaat dienen. „Alleen bij nieuwe ernstige bezwaren kan weer arrestatie volgen”, zegt Kuijpers.

Verkeerde datum

Een woordvoerder van het openbaar ministerie geeft toe dat er in de strafzaak tegen M. door een medewerker van het OM „een menselijke fout” is gemaakt. „Er is een verkeerde datum ingevoerd in het computersysteem waardoor de termijnen niet goed zijn bewaakt.”

Het OM zegt dat er „geen enkele mogelijkheid” is deze fout nog te herstellen. Op 7 augustus is er een regiezitting in de strafzaak tegen Mark M. Het OM kondigt aan dat er „een groot onderzoek” komt naar de vraag „hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat de gevolgen hiervan moeten zijn”.

Op social media wordt met veel ongenoegen gereageerd op de blunder van het OM. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de stichting Maatschappij en Veiligheid, spreekt op Twitter zijn verbazing uit. „Wie legt dit uit?”, aldus Van Vollenhoven.

Het is niet de eerste keer dat er kritiek is op de aanpak van het onderzoek tegen politiemol Mark M. Volgens bronnen bij de nationale politie heeft de rijksrecherche in het onderzoek de verdachte agent veel te vroeg ingegrepen. De aanhouding van M. gebeurde binnen drie maanden nadat de eerste vermoedens rezen over een groot lek binnen het politie-apparaat. Langer observeren zou volgens de critici voor de hand hebben gelegen.

Mark M. wordt volgens Kuijpers pas vrijdagochtend vrijgelaten. „Hij moet eerst worden uitgeschreven uit het huis van bewaring”.