Opnieuw werkonderbrekingen bagagepersoneel Schiphol

De stakingen duurden donderdagochtend steeds maximaal een uur. Mogelijk volgen er meer.

Bagage wordt geladen in een vliegtuig van easyJet.
Bagage wordt geladen in een vliegtuig van easyJet. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Medewerkers van verschillende afhandelbedrijven op Schiphol hebben donderdagochtend een aantal keer het werk neergelegd. De stakingen van de werknemers van Aviapartner en Swissport duurden van 08.00 tot 08.45 uur en van 10.00 tot 11.00 uur. Of ze tot vertragingen hebben geleid, is nog niet bekend. In de loop van de dag kunnen nog meer stakingen plaatsvinden, zegt een woordvoerder van FNV, waarbij ook afhandelbedrijf Menzies Aviation betrokken zou kunnen zijn.

Het is de derde keer tijdens het huidige cao-conflict dat op Schiphol het werk wordt neergelegd. Afgelopen vrijdag werd er gestaakt bij de bagageafhandelaars, zonder veel problemen voor Schiphol. Op 20 april hielden medewerkers stiptheidsacties. Ook die leidden niet tot vertragingen.

Schiphol zegt “natuurlijk niet blij te zijn” met de acties en er alles aan te doen de overlast voor de passagiers te beperken.

Twitter avatar Schiphol Schiphol Trade union FNV announced two work interruptions at AviaPartner and Swissport Handling between 8 and 11am: https://t.co/qP4rYf4sBU … It may be clear that we are not happy with these actions, and we will do our utmost to limit the consequences for passengers.

Gezondere roosters

Deze keer is het werk neergelegd bij het laden en lossen van vliegtuigen, bij de check-inbalies en bij de bagageafhandeling, liet FNV donderdagochtend weten. Medewerkers van KLM, de grootse afhandelaar op Schiphol, staken niet.

De werknemers willen betere arbeidsomstandigheden en -voorwaarden, maar de werkgevers komen de onderhandelaars niet tegemoet, volgens FNV. Bij Aviapartner, Menzies Aviation en Swissport zijn ze er niet uit gekomen over loon, de verlaging van de werkdruk en “gezondere” roosters. De drie afhandelbedrijven hebben 1.650 medewerkers.

Concurrentie

Volgens Asmae Hajjari van FNV Luchtvaart zijn de werknemers boos over “de starre houding van hun werkgevers” en voelen ze zich “niet erkend en gewaardeerd voor het werk dat zij dagelijks uitvoeren”. De lonen zouden amper meestijgen met de inflatie. De werknemers eisen 3 procent loonsverhoging met een minimum van 75 euro per maand.

Het achterliggende probleem is volgens de FNV de hevige concurrentie tussen de afhandelaars op Schiphol, “de meest geliberaliseerde luchthaven van Europa”. Samen met de lage ticketprijzen staan de bedrijven daardoor onder druk.

Geen onderhandelingen

Er hebben geen formele – of informele – onderhandelingen plaatsgevonden, zegt projectleider Schiphol bij FNV, Leen van der List. Wel ontving de vakbond een uitnodiging van de werkgevers om aan tafel te komen zitten, maar dat heeft volgens FNV geen zin. Van der List: “We hebben de afgelopen 1,5 jaar onderhandelingen gevoerd zonder resultaat. In de nieuwe uitnodiging zaten geen nieuwe elementen om de onderhandelingen te hervatten.”

Bij Menzies Aviation en Swissport liepen de cao’s ongeveer een jaar geleden af. Bij Aviapartner al in 2013. “De afgelopen tijd zijn we als vakbond sterker geworden onder die medewerkers, waardoor ze nu bereid zijn te staken.” Zo zou volgens de woordvoerder donderdagochtend 80 procent van de passageafdeling van Aviation het werk hebben neergelegd. Bij vluchten van United Airlines, Lufthansa en British Airways is het inchecken tijdelijk gestopt en zijn lange wachtrijen ontstaan. Het is nog niet bekend of reizigers hun vlucht hebben gemist.