Kansspel

Raad van State: monopolie Lotto niet goed onderbouwd

De Kansspelautoriteit (KSA) moet beter uitleggen waarom zij alleen aan de Nederlandse Loterij, moederbedrijf van Lotto, een vergunning verleent voor het organiseren van een lotto. Dat heeft de Raad van State (RvS) woensdag bepaald, nadat kansspelbedrijven die geen vergunning kregen een zaak hadden aangespannen. In Nederland geldt een éénvergunningsstelsel voor het organiseren van lotto’s, sportprijsvragen en instantloterijen zoals krasloten. Het doel hiervan is het tegengaan van criminaliteit en gokverslaving. Volgens de RvS is dit stelsel echter niet nodig als het gaat om lotto’s. Deze loterijen, waarbij spelers zelf hun nummers mogen kiezen, zijn volgens de Raad niet veel anders dan goededoelenloterijen zoals de Postcode Loterij. Hiervan mogen er wel meerdere bestaan. (NRC)