Engie Electrabel

Lek in koelwaterleiding in Belgische kerncentrale Doel, vlak bij Nederlandse grens

Medewerkers van de kerncentrale bij het Belgische Doel proberen al een week een lek te dichten in een buis waardoor water stroomt om een reactorvat te koelen. Dat maakte de nucleaire waakhond FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) woensdag bekend na een toelichting van het energiebedrijf Engie Electrabel, dat de kerncentrale exploiteert. Volgens het energiebedrijf is er geen gevaar voor de veiligheid of het milieu geweest, al is het weglekkende water wel radioactief, en wordt het opgevangen in een noodtank. Doel ligt ten zuiden van Bergen op Zoom, zo’n twee kilometer van de Nederlandse grens. Het energiebedrijf werd maandag 23 april op de hoogte gesteld van het lek en lichtte daarop de FANC in. Om het lek te lokaliseren is de reactor Doel 1 daarop stilgelegd, waardoor het water dat eerst met enkele liters per minuut wegstroomde, daarna nog slechts druppelde. Het lek is vervolgens pas op donderdag gevonden: er blijkt een barst in de lasnaad van een noodleiding te zitten. Omdat de plaats van het lek dicht op het reactorvat zit, waar de straling hoog is, is het niet makkelijk te herstellen. (NRC)