Defensie

Krijgsmacht krijgt minuscule drones om slagveld te verkennen

Defensie krijgt de beschikking over enkele tientallen piepkleine drones. De Black Hornet, die slechts 18 gram weegt, zal in eerste instantie worden gebruikt door verkenningseenheden van de landmacht en het Korps Mariniers. De Black Hornet wordt al langer gebruikt door onder andere de Britse, Noorse en Duitse krijgsmacht. Daardoor zijn „de kinderziektes het systeem uit”, benadrukt Defensie. Militairen kunnen ze gebruiken om het slagveld te verkennen. De minuscule helikopters, met een rotorspanwijdte van 12 centimeter, kunnen 25 minuten vliegen en zowel video-opnames als foto’s maken. Hoeveel Black Hornets de krijgsmacht krijgt en hoeveel de aanschaf kost, wil Defensie niet zeggen. Naar verluidt kost een enkele set, helikopter plus de bijbehorende apparatuur, 30.000 tot 40.000 euro. (ANP)