Meer creatieveling dan ontregelaar, maar altijd dienstbaar

Georginio Wijnaldum Na elf jaar haalde Liverpool weer de Champions-Leaguefinale. Mede dankzij een treffer van Wijnaldum, de ideale teamspeler.

Georginio Wijnaldum maakte zijn eerste doelpunt in de Champions LeagueFoto Reuters/Alberto Lingria
Georginio Wijnaldum maakte zijn eerste doelpunt in de Champions LeagueFoto Reuters/Alberto Lingria

Georginio Wijnaldum geniet van het succes met zijn club Liverpool, maar overdreven uitbundigheid is hem vreemd. Natuurlijk vierde hij woensdagavond tegen AS Roma zijn eerste doelpunt in de Champions League, en achteraf de beslissende voor de finaleplaats van Liverpool, maar zijn reactie na afloop bij zender Ziggo getuigde van Wijnaldums realiteitszin en vooral van zijn liefde voor het spel. Of hij van de Champions Leaguefinale had gedroomd, luidde de vraag. „Ik droomde er gewoon van om te voetballen”, antwoordde de middenvelder. Waarmee hij alles had gezegd.

Wijnaldum droeg nadrukkelijk bij aan het succes van Liverpool in Rome, dat na de spetterende 5-2-thuiszege genoegen moest nemen met een 4-2-nederlaag. Dat gold ook voor verdediger Virgil van Dijk, met wie Wijnaldum het Nederlandse smaldeel bij Liverpool vormt. Zo werd de wedstrijd in Stadio Olimpico overgoten met een Nederlands sausje. Voor Wijnadum wordt het in zijn eerste Champions Leaguejaar direct zijn eerste Champions Leaguefinale.

Gestaag groeit de internationale reputatie van Wijnaldum, die alleen bij het Nederlands elftal een succesje opsnoof. In 2014 was Oranje net niet goed genoeg voor een finaleplaats op het WK in Brazilië, maar de derde plaats dankzij een 3-0-zege op het thuisland – met een doelpunt van Wijnaldum – veranderde de sierlijke middenvelder in een mondiaal gerespecteerde voetballer.

Lees ook ons portret van coach Jürgen Klopp: Licht ontvlambare visionair van Liverpool.

Kans op beroemdheid

Eindelijk, als 27-jarige, na een clubcarrière van elf jaar, krijgt Wijnaldum opnieuw de gelegenheid bovenmodale faam te verwerven. De speler die als zestienjarige de jongste debutant ooit bij Feyenoord werd, had tot dit seizoen bij Liverpool slechts op Europees achterkamerniveau gespeeld. Bij Feyenoord en PSV reikte Wijnaldum nooit hoger dan de Europa League. Zijn jaar bij Newcastle United eindigde met degradatie uit de Premier League.

Het moest er ooit van komen, want Wijnaldum gold elf jaar geleden als ‘de nieuwe Ruud Gullit’. Maar bij Liverpool speelt Wijnaldum niet altijd. Trainer Jürgen Klopp kan variëren met zijn middenveld. Waar Wijnaldum bij zowel Feyenoord, PSV als Newcastle United als dwingende, veel scorende middenvelder speelde, heeft hij bij Liverpool vooral een dienende rol. Dat gaat hem goed af, maar om nu te zeggen dat daar zijn grote kwaliteiten liggen, niet echt.

Wijnaldum is van nature meer creator dan ontregelaar. Maar bij Liverpool moet hij vooral in dienst spelen van de uiterst creatieve voorhoede met Sadio Mané, Roberto Firmino en vooral Mohamed Salah. En dat doet hij, zonder morren.

De 47-voudig international is van nature dienstbaar. Wijnaldum is geen baasje maar een sociale jongen. De middenvelder is vooral een liefhebber, die handelt naar vermogen en de opdrachten die hij meekrijgt. Een ideale clubspeler, die eindelijk wordt beloond.