Recensie

Recensie

Spirituele verklanking van tijd en licht van jaren

Bij een expeditie naar Spitsbergen maakte kunstenaar Udo Prinsen zeer bijzondere foto’s met pinhole-camera’s: doosjes met een piepklein gaatje en gevoelig fotopapier. Zijn minicamera’s registreerden maandenlang de bewegingen van de zon langs de hemel. De indrukwekkende serie langesluitertijdbeelden was de inspiratiebron voor het gelijknamige muziekproject Shapes of Time van het duo Oene van Geel (viool) en Mark Haanstra (basgitaar), en gastgitarist Raphel Vanoli.

Kijkend naar de onaardse, weidse, magische fotobeelden is het een bijna spirituele verklanking van tijd en het licht van jaren geworden. In soundscape-achtige, impressionistische composities zoeken de musici spanning in het kleinste. Of in herhaling, zoals in ‘Perpetuum Mobile’. Intuïtief wordt steeds aangevuld, maar het is vooral de oneindige stilte, verklankt door traagheid van noten, die de fantasie aanzet.