Rutte noemt meer geld Europa ‘niet acceptabel’

Reacties in Nederland Kabinet en oppositie zijn tegen een hogere EU-afdracht. Maar D66’er Kees Verhoeven vraagt van premier Rutte ‘realiteitszin’.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok en premier Mark Rutte in de plenaire zaal tijdens een notaoverleg waar de staat van de Europese Unie wordt besproken.
Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok en premier Mark Rutte in de plenaire zaal tijdens een notaoverleg waar de staat van de Europese Unie wordt besproken. Bas Czerwinski / ANP

Nederlandse politici reageren vernietigend op plannen om Nederland de komende jaren méér te laten bijdragen aan de gezamenlijke Europese begroting. Woensdag stelde de Europese Commissie niet alleen voor om de Europese meerjarenbegroting van 1 procent van alle economieën in de EU te verhogen naar 1,11 procent, maar ook om de kortingen voor landen die veel bijdragen, zoals Nederland, af te schaffen. Dat kan betekenen dat Nederland jaarlijks 2 tot 3 miljard meer gaat betalen dan de huidige 7 miljard.

Premier Rutte liet woensdag weten dat dit voor Nederland „geen acceptabele uitkomst” is. Na de Brexit moet de Europese begroting juist inkrimpen, zo verkondigde hij al vaker. „Een kleinere EU betekent een kleinere begroting.” Ook minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) noemde het voorstel „niet acceptabel”. Hij hekelde bovendien het voorstel om de korting van 1 miljard euro die Nederland nu nog krijgt af te schaffen. De verhoudingen worden daardoor „nog verder scheef getrokken”.

Lees onze uitleg over de plannen: ‘Brussel’ wil hogere EU-begroting, maar minder dan verwacht

Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt het voorstel „onevenwichtig” en „onacceptabel” te vinden. Nederland wordt zo „onevenredig de dupe van de Brexit”. Omtzigt: „Er zal een beter voorstel moeten komen waarbij de lasten voor Nederland rechtvaardiger uitvallen.” De ChristenUnie pleit ook voor een „eerlijkere verdeling” van de lasten.

‘Realiteitszin’

D66-Kamerlid Kees Verhoeven slaat een iets andere, naar eigen zeggen realistische, toon aan. Hij stelt dat het uitsluiten van een verhoogde Nederlandse bijdrage „onverstandig” is. „We woonden jarenlang met achtentwintig mensen in één huis. Met het vertrek van de Britten worden dat er ineens zevenentwintig, maar dat betekent niet automatisch dat het huis ook ineens goedkoper wordt.” Verhoeven dringt er bij Rutte op aan die „realiteitszin” mee te nemen naar Brussel.

Twitter avatar KeesVee Kees Verhoeven Europese Commissie maakt een goede start met hervormen van de 🇪🇺 begroting. Maar wat D66 toont ze nog te weinig ambitie om Europa écht te richten op de uitdagingen van deze tijd. #EUdraadje

De oppositie zit dichter bij het kabinet dan bij D66. PVV-Kamerlid Vicky Maeijer noemt het voorstel van de Europese Commissie „onacceptabel”. Zij wil dat Nederland zijn vetorecht inzet „om deze idiote voorstellen van tafel te krijgen”. Renske Leijten (SP) noemt het „echt bizar” dat de Europese Commissie een groter budget voorstelt, terwijl het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt. Volgens haar geldt het adagium: „Kleinere unie is kleinere begroting.”

Twitter avatar VickyMaeijer Vicky Maeijer Onacceptabel. Laat die Europese elite haar eurofiele hobby’s uit eigen zak financieren en van ons belastinggeld en onze korting afblijven. Veto inzetten om deze idiote voorstellen van tafel te krijgen #nexit https://t.co/28hDQNCK9y