Personages Fabeltjeskrant gebaseerd op Rotterdamse vriendengroep

Foto Kippa

Meneer de Uil, Zoef de Haas, Juffrouw Ooievaar en Juffrouw Mier hebben allemaal echt bestaan. De schrijver Leen Valkenier (1924-1996) blijkt de personages uit zijn serie De Fabeltjeskrant te hebben gebaseerd op vrienden uit het Rotterdamse tuindorp Vreewijk, waar hij opgroeide. Dat onthult Peter de Klerk, die het initiatief nam voor een tentoonstelling over het tv-programma dat vele jaren de kinderbedtijd begeleidde.

De vriendengroep van Valkenier kwam voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog bijeen in een kerk in Vreewijk, waar ze komische sketches over de bezetter opvoerden. De nu 93-jarige Jan Straaijer praatte destijds de voorstellingen aan elkaar. Hij was de basis voor het personage van Meneer de Uil. Op Jopie Donkervoort, eveneens 93 jaar is Juffrouw Ooievaar gebaseerd. Han en Fred Kullberg, zoons van een aannemer, bouwden de decors en waren later terug te zien als de Gebroeders Bever. Leen Valkenier zei zelf de meeste verwantschap te voelen met de tragische Bor de Wolf.

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de kinderserie voor het eerst op tv te zien was. Op 29 september, de dag waarop in 1968 de eerste uitzending plaatsvond, opent in Vreewijk een tentoonstelling over De Fabeltjeskrant. Initiatiefnemer Peter de Klerk kwam het verhaal van de vriendengroep op het spoor door een foto-album van ‘Juffrouw Ooievaar’ en gesprekken met ‘Meneer de Uil’. Sinds 1968 zijn er in totaal 1.640 afleveringen gemaakt. De rechten van de serie zijn verkocht in veertig landen. Producent Robin de Levita werkt aan een geanimeerde versie van de Fabeltjeskrant die in 2019 wordt uitgezonden. (NRC)