Peppa Pig mag niet meer in China

Filmpjes van de razend populaire BBC-kinderserie over het roze varkentje Peppa Pig zijn van de Chinese videowebsite Douyin verwijderd. Dat meldt Chinese staatskrant The Global Times.

Onduidelijk is op last van wie de meer dan 30.000 filmpjes zijn verwijderd. Ook de hashtag #PeppaPig is verboden. Volgens de krant staat het biggetje nu op een zwarte lijst van Douyin waar ook travestie en onnodig bloot op staan.

Het probleem zijn volgens de krant niet de afleveringen van Peppa Pig zelf, maar het is de manier waarop het biggetje daarbuiten wordt gebruikt. Dat zou „ondermijnend” zijn.

Want Peppa Pig is sinds eind 2017 een culticoon voor (jong)volwassenen. Zo dook ze bijvoorbeeld op als tatoeage, maar ook in gewelddadige of seksueel getinte filmpjes. Volgens The Global Times wordt het biggetje misbruikt door „luilakken” die „het tegenovergestelde zijn van de jonge generatie die de [Communistische] Partij probeert te cultiveren”.

Peppa is niet de eerste die wordt verbannen. Vorig jaar werden vermeldingen van Winnie de Poeh op sociale media verboden door de Chinese censor.