Michael Berg maakt opnieuw kans op Gouden Strop

Nominaties Naast ‘Broertje’ van Michael Berg zijn nog vier titels voor de Gouden Strop 2018 genomineerd. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 20.000 euro.

Fotobewerking NRC

Thrillerschrijver Michael Berg kan met Broertje zijn tweede Gouden Strop winnen. Berg, het pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen (1956), won de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek vijf jaar geleden al eens met Nacht in Parijs.

Naast Broertje, dat in NRC lovend werd besproken, zijn nog vier titels voor de Gouden Strop 2018 genomineerd: Akte van berouw van Chris Houtman, Bling Bling 2 - De Zaventemmers van Jan Van der Cruysse, Enter - Rebound 1 van Willem Asman en Over het spoor van Eva Keuris.

De jury onder leiding van Anniko van Santen, de presentatrice van het tv-programma Opsporing verzocht, koos deze thrillers uit 73 inzendingen. De winnaar, die op 6 juni wordt bekendgemaakt, ontvangt een geldbedrag van 20.000 euro, de andere genomineerden ieder 1.000 euro.

De Gouden Strop, genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek, is 32 jaar geleden bedacht door thrillerschrijver Tomas Ross. De initiatiefnemer won de prijs zelf drie keer, net als Charles den Tex. Vorig jaar ging de Gouden Strop naar Tot stof van Felix Weber, het pseudoniem van Gauke Andriesse.

De bekendmaking van de winnaar valt samen met de start van de Spannende Boeken Weken. Oud politicus en thrillerauteur Boris O. Dittrich heeft het geschenkboek Barst geschreven, dat gedurende die weken (van 6 tot en met 24 juni) door de boekhandel cadeau wordt gedaan bij besteding van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.