Defensie

Munitieopslagplaatsen hadden jarenlang veiligheid niet op orde

De veiligheid van omwonenden en medewerkers van munitieopslagplaatsen is jarenlang in het geding geweest doordat de veiligheid van de defensiedepots niet op orde was. Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van documenten van de Inspectie SZW en defensie. Het ernstigst was de situatie bij opslagplaatsen in onder meer Veenhuizen en Staphorst. Die depots hadden geen goede bliksemgeleiders. Daardoor bestond een verhoogd risico dat de munitie in het geval van blikseminslag zou ontploffen. De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) sloot de opslagplaatsen eind 2017 tijdelijk omdat ‘direct gevaar’ dreigde voor militairen en ander personeel. Inmiddels hebben alle complexen behalve Veenhuizen, het grootste munitiedepot van Nederland, de bliksembeveiliging verbeterd. (NRC)