Recensie

Recensie

De ruwe bolster-blanke- pit-teksten van Waylon

Volgende week zal Waylon Nederland vertegenwoordigen op het songfestival met zijn nummer ‘Outlaw In ‘Em’. Het lied is een ode aan de westernheld met harde knokkels en bloed aan zijn laarzen, voor wie de grens tussen ‘whiskey en water’ dun is – een verrassend onderwerp, voor een Nederlandse zanger op een Europese liedjeswedstrijd. Maar voor Waylon, die zich schoolde in country & western, is de wereld van outlaws, ‘jailbirds’ en rodeo’s bekend terrein. Zijn nieuwe album, The World Can Wait, dat nu op nummer één van de albumlijst staat, biedt countryrock volgens de regels. Waylon valt terug op bekende stijlkenmerken: de steelgitaar, de banjo, doorkliefd door gierende gitaarsolo’s. Ook de opbouw van de nummers is bekend en daardoor voorspelbaar: macho uithalen worden gevolgd door nadrukkelijke inkeer, als een muzikale versie van de ‘ruwe bolster, blanke pit’-teksten. Tussen deze ruigrockende ballads is ‘Shadows In The Dark’ een mooi rustmoment.