850 webshops offline gehaald na onderzoek door Consumentenbond

Criminelen gebruiken bestaande, in onbruik geraakte domeinnamen om nepwebwinkels op te richten.

Een beveiligde domeinnaam van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland.
Een beveiligde domeinnaam van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Foto Alexander Schippers/ANP

Op aangeven van de Consumentenbond zijn 850 nepwebwinkels offline gehaald, laat de bond woensdagochtend weten. Van alle webshops die op de Nederlandse klant zijn gericht, zou één op de vijf ‘fout’ zijn.

Het gaat volgens de Consumentenbond om websites die zogenaamd luxeproducten tegen hoge kortingen verkopen. Klanten krijgen dan nepproducten thuis, of ontvangen helemaal niets. Internetcriminelen runnen dergelijke websites op bestaande, in onbruik geraakte domeinnamen.

De Consumentenbond vond tweeduizend verdachte websites die zo worden gerund en gaf die lijst in maart van dit jaar door aan de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). SIDN beheert de .nl-domeinnamen.

Niet gesloten, wel onbereikbaar

SIDN ondernam vervolgens samen met de betrokken .nl-registrars actie om 850 sites offline te halen. “Een webshop kan niet zomaar ‘gesloten’ worden”, legt een woordvoerder van de SIDN uit, “maar de domeinen kunnen wel onbereikbaar worden gemaakt”. De criminelen kunnen hun nepwebshop daarna wel weer aan een nieuw adres koppelen. “Maar het eerder geregistreerde adres waarvan ze profiteerden, werkt niet meer.”

Het onbereikbaar maken van de domeinnamen is voor de SIDN een “uiterst geval”, zegt de woordvoerder. In eerste instantie wordt de betrokken ‘registrar’ gevraagd de websites offline te halen. Ook voor de adressen die op de lijst van de Consumentenbond stonden, is eerst contact opgenomen met de registrars. “Over het algemeen zijn de registrars bereidwillig bij het bestrijden van malafide praktijken waarvoor domeinnamen in hun portfolio worden gebruikt.”

Veel nepwebshops

De domeinnamen van verdachte webshops worden volgens de woordvoerder met regelmaat gecontroleerd. De SIDN constateert dat een stijgende lijn in het aantal nepwebshops dat sinds 2016 jaarlijks offline wordt gehaald. “Dat nu 850 shops die offline zijn gehaald is geen uitzonderlijk hoog aantal vergeleken met vrog jaar. Toen zijn er enkele duizenden shops offline gehaald.”

De Consumentenbond schat op basis van het eigen onderzoek dat zeker 25.000 ‘foute’ webshops actief zijn die gericht zijn op de Nederlandse markt.