Privacy

WhatsApp-oprichter Koum vertrekt bij Facebook

WhatsApp-oprichter Jan Koum. Foto Mike Blake/Reuters
WhatsApp-oprichter Jan Koum. Foto Mike Blake/Reuters

Het door privacyschandalen geteisterde Facebook raakt nu ook de belangrijkste privacy-voorvechter in zijn bestuur kwijt. Maandag maakte WhatsApp-oprichter Jan Koum bekend dat hij vertrekt „omdat het tijd is om verder te gaan”. Volgens The Washington Post stapt de in Oekraïne geboren Koum (42) op vanwege botsingen over aanpassingen op het vlak van privacy en databeveiliging die Facebook zou willen doorvoeren bij WhatsApp. Met 19 miljard dollar is WhatsApp de grootste aankoop van Facebook. In tegenstelling tot andere acquisities, zoals Instagram, weet Facebook de investering tot nog toe moeilijk te gelde te maken. WhatsApp (1,5 miljard gebruikers wereldwijd) is advertentievrij en houdt er voor Facebook-begrippen een hoge standaard op na wat het delen van gebruikersdata betreft. (NRC)